Studiu: Peste jumătate dintre români fac faţă cu greu stresului

  • 58% dintre români au dificultăţi să ţină pasul cu ritmul dinamic din viaţa de zi cu zi şi să facă faţă stresului.
  • 63% se simt des epuizaţi la finalul zilei, iar 9 din 10 caută în mod activ metode prin care să reducă stresul.
287 afișări
Imaginea articolului Studiu: Peste jumătate dintre români fac faţă cu greu stresului

Studiu: Peste jumătate dintre români fac faţă cu greu stresului

71% dintre respondenţii români la un studiu privind percepţia despre longevitate, desfăşurat de NN Group în 11 ţări, consideră că trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos pentru a putea trăi o viaţă mai lungă, dar şi să reducă stresul (68%), să petreacă mai mult timp cu cei dragi (62%) şi să-şi asigure o situaţie financiară mai bună în viitor (56%).

Cu toate acestea, 58% dintre români recunosc că au dificultăţi să ţină pasul cu ritmul dinamic din viaţa de zi cu zi şi să facă faţă stresului. Aproximativ 76% spun că resimt stres cel puţin moderat în unele perioade, iar 63% spun că se simt de multe ori epuizaţi la finalul zilei în perioadele stresante, motiv pentru care 9 din 10 caută în mod activ metode prin care să reducă stresul şi, ca urmare, să fie mai pregătiţi pentru longevitate.

Capacitatea de adaptare la dinamica vieţii cotidiene şi stabilitatea financiară în momente neprevăzute sunt esenţiale în acest sens. Deşi 58% dintre români sunt încrezători că pot găsi soluţii să se descurce în momente dificile, mai mult de jumătate recunosc că ar face cu greu faţă stresului generat de o situaţie neprevăzută care le poate afecta sănătatea sau situaţia financiară a familiei.

8 din 10 români spun că fac eforturi pentru a avea un stil de viaţă mai sănătos, care să-i ajute să trăiască mai mult, iar peste jumătate sunt conştienţi că trebuie să îşi pregătească din timp viitorul financiar pentru a face faţă stresului situaţiilor neprevăzute şi a se descurca mai uşor, arată studiul.

Timpul liber contribuie la starea de bine şi la scăderea stresului

La starea de bine şi la diminuarea stresului contribuie şi viaţa profesională şi echilibrul sănătos dintre job şi timpul liber. Cei mai mulţi respondenţi spun că sunt mulţumiţi de acest echilibru şi găsesc satisfacţie în activitatea lor, iar pentru 86% este foarte important să evolueze profesional şi să aibă oportunităţi de creştere a veniturilor, astfel încât să fie mai pregătiţi financiar pentru bătrâneţe. De aceea, cei mai mulţi caută să se dezvolte continuu şi să acumuleze noi abilităţi şi cunoştinţe.

56% consideră însă că o perioadă de şase luni de pauză profesională ar fi binevenită pentru a se relaxa şi a-şi îmbunătăţi starea de bine. Mai mult, pentru o viaţă mai lungă, 33% dintre respondenţi consideră că modelul tradiţional de viaţă, în care activitatea profesională după terminarea studiilor se desfăşoară până la vârsta pensionării, ar putea fi înlocuit de un model alternativ în care să existe mai multe perioade sabatice pe parcursul carierei, iar retragerea din activitate să se întâmple mai târziu decât vârsta actuală de pensionare.

Studiul privind longevitatea a fost desfăşurat online în 2023, în rândul a 1.008 respondenţi cu vârsta între 18 şi 79 de ani, dintr-un total de 11.585 de participanţi din 11 ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici