STUDIU: Preparatele din peşte prelungesc speranţa de viaţă a persoanelor adulte

Persoanele în vârstă de cel puţin 65 de ani, cu cele mai ridicate concentraţii de omega-3 în organism, trăiesc în medie cu 2,2 ani mai mult decât persoanele cu cele mai scăzute concentraţii de omega-3, un acid gras conţinut mai ales de carnea anumitor specii de peşti, precum somonul.

451 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Preparatele din peşte prelungesc speranţa de viaţă a persoanelor adulte

STUDIU: Preparatele din peşte prelungesc speranţa de viaţă a persoanelor adulte (Imagine: Shutterstock)

Astfel, aceşti adulţi în vârstă care mănâncă peşte cu regularitate beneficiază de o reducere cu până la 27% a riscului general de mortalitate şi de o reducere cu aproximativ 35% a riscului de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare, afirmă cercetătorii de la Universitatea Harvard şi de la Universitatea de Stat din Washington.

"Preparatele din peşte, bogate în acizi graşi, sunt considerate de multă vreme o hrană sănătoasă, dar puţin cercetători au evaluat până acum efectele benefice ale acizilor omega-3 asupra sănătăţii adulţilor în vârstă", a explicat medicul Dariush Mozaffaris, profesor de epidemiologie la Universitatea Harvard, coautor al studiului.

"Rezultatele acestui studiu confirmă importanţa pe care o are o concentraţie suficientă de omega-3 în sânge pentru sănătatea cardiovasculară. Ele ne lasă să credem că, mai târziu în viaţă, aceste binefaceri ar putea să prelungească viaţa cu mai mulţi ani", a adăugat el.

Cercetătorii au analizat 16 ani de statistici, efectuate pe aproximativ 2.700 de adulţi de peste 65 de ani în Statele Unite, care au participat la un studiu realizat pe termen lung referitor la sănătatea cardiovasculară, de cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH).

Participanţii la acest studiu proveneau din trei state americane (Carolina de Nord, Maryland şi Pennsylvania) şi aveau în general o stare bună de sănătate, la începutul studiului.

Cercetătorii americani au încercat să identifice efectele acizilor graşi asupra sănătăţii, examinând o serie de biomarkeri din sângele adulţilor care nu primeau suplimente de omega-2 provenind din uleiul de peşte.

Ei au putut astfel să evalueze efectele potenţiale pe care le are un consum regulat de peşte asupra mai multor cauze de mortalitate.

Studiul a fost publicat în versiunea online a revistei Annals of Internal Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici