STUDIU: Reducerea expunerii la anumite substanţe chimice micşorează riscul de cancer mamar

Evitarea solvenţilor şi a gazelor de eşapament emanate în atmosferă fac parte din recomandările făcute de oamenii de ştiinţă americani, într-un raport publicat luni, pentru a reduce expunerea la substanţele chimice care ar putea creşte riscul de cancer mamar.

330 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Reducerea expunerii la anumite substanţe chimice micşorează riscul de cancer mamar

STUDIU: Reducerea expunerii la anumite substanţe chimice micşorează riscul de cancer mamar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul oamenilor de ştiinţă americani conţine o listă cu 17 substanţe chimice care provoacă tumori mamare în cazul animalelor şi la care femei din lumea întreagă sunt expuse în fiecare zi.

Este vorba despre substanţe chimice regăsite în benzină, motorină şi despre alte particule din gazele de eşapament ale vehiculelor - pe lângă substanţe ignifuge, materiale textile tratate chimic împotriva petelor, dizolvanţi, solvenţi din industria vopselelor şi derivaţi ai dezinfectanţilor utilizaţi pentru tratarea apei potabile, a precizat Ruthann Rudel, director de cercetare la Spring Institute din Newton, Massachusetts, coautor al raportului.

Cercetătorii americani recomandă următoarele măsuri de prevenire:

- Limitarea pe cât posibil a expunerii la vaporii de benzină şi motorină, precum şi la gazele de eşapament ale vehiculelor

- Utilizarea unei hote în timpul gătitului şi reducerea consumului de alimente arse pe grătar

- Evitarea mobilelor, cum ar fi canapele sau fotolii, care conţin spumă poliuretanică şi care au fost tratate cu substanţe ignifuge

- Evitarea covoarelor şi a altor ţesături rezistente la pete

- Utilizarea produselor de curăţat care nu conţin percloroetilenă şi alţi solvenţi

- Utilizarea unui filtru de carbon pentru filtrarea apei înainte de a fi băută

- Reducerea expunerii la substanţele chimice conţinute în praful din locuinţă prin scoaterea pantofilor la intrarea în locuinţă şi utilizând un aspirator cu filtru HEPA pentru curăţenie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici