STUDIU Substanţe toxice periculoase au fost detectate în sângele din cordonul ombilical

  • Substanţele chimice toxice PFAS au fost detectate în toate probele de sânge din cordonul ombilical din 40 de studii efectuate în ultimii cinci ani, a constatat o nouă analiză a literaturii ştiinţifice din întreaga lume.
  • Studiile au examinat colectiv aproape 30.000 de probe în ultimii cinci ani, în cadrul unor constatări "îngrijorătoare”.
1704 afișări
Imaginea articolului STUDIU Substanţe toxice periculoase au fost detectate în sângele din cordonul ombilical

STUDIU Substanţe toxice periculoase au fost detectate în sângele din cordonul ombilical

Studiile au examinat în total aproape 30.000 de probe şi multe dintre ele au asociat expunerea fetală la PFAS cu complicaţii de sănătate la copiii nenăscuţi, la copiii mici şi mai târziu în viaţă. Constatările studiilor sunt "îngrijorătoare", a declarat Uloma Uche, cercetător ştiinţific în domeniul sănătăţii mediului la Environmental Working Group, care a analizat datele studiilor evaluate de colegi.
 
„Chiar înainte de a veni pe lume, eşti deja expus la PFAS", a spus ea.
 
PFAS, sau substanţe per- şi polifluoroalchilice, reprezintă o clasă de aproximativ 12.000 de substanţe chimice utilizate în mod obişnuit pentru a face produsele să reziste la apă, pete şi căldură. Acestea sunt numite "substanţe chimice veşnice", deoarece nu se descompun în mod natural şi se acumulează în corpul uman şi în mediu.
 
Guvernul federal estimează că acestea se găsesc în 98% din sângele americanilor. Substanţele chimice sunt legate de malformaţii congenitale, cancer, boli de rinichi, probleme de ficat şi alte probleme de sănătate, iar EPA a constatat recent că, în mod eficient, niciun nivel de expunere la anumite tipuri de PFAS din apă nu este sigur.
 
Oamenii sunt expuşi la aceste substanţe chimice omniprezente pe mai multe căi. Se estimează că PFAS contaminează apa potabilă pentru peste 200 de milioane de persoane din SUA şi au fost găsite la niveluri alarmante în carne, peşte, produse lactate, culturi şi alimente procesate. Aceştia se regăsesc, de asemenea, într-o serie de produse de consum de zi cu zi, cum ar fi ustensilele de gătit antiaderente, ambalajele alimentare, hainele impermeabile, produsele de protecţie împotriva petelor, potrivit The Guardian.
 
PFAS din produse pot fi absorbite prin piele sau inspirate pe măsură ce se desprind din produse şi se deplasează prin aer.
 
Prezenţa acestor substanţe chimice reprezintă, de asemenea, o ameninţare pentru persoanele însărcinate, servind drept prim contact cu PFAS înainte ca acestea să treacă din uter la fătul în curs de dezvoltare prin intermediul cordonului ombilical", a declarat Uche.
 
Oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra sângelui din cordonul ombilical, deoarece cordonul este linia vieţii între mamă şi copil. Descoperirile sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece fetuşii sunt "mai vulnerabili la aceste expuneri, deoarece organismele lor în curs de dezvoltare nu dispun de mecanismele necesare pentru a face faţă substanţelor chimice", a adăugat Uche.

Ce arată studiile

Studiile au făcut legătura între expunerea fetală şi creşterea colesterolului total şi a trigliceridelor la bebeluşi, precum şi modificări ale acizilor biliari din organismul lor, ceea ce poate duce la un risc mai mare de probleme cardiovasculare mai târziu în viaţă.
 
Unele studii au asociat, de asemenea, expunerea la sângele din cordonul ombilical cu perturbări ale glandelor tiroidiene şi ale celulelor microbiene din colon.
 
PFAS pot rămâne în organism ani sau chiar zeci de ani, iar unele studii leagă expunerea fetală de efecte pe parcursul copilăriei şi al vieţii adulte, inclusiv asupra funcţiei cognitive, a funcţiei de reproducere, a modificărilor de greutate, a eczemelor şi a modificării echilibrului glucozei.
 
Studiile au identificat aproximativ 35 de tipuri diferite de compuşi PFAS, inclusiv unele substanţe chimice mai noi despre care industria şi unele autorităţi de reglementare susţin că nu se acumulează în organism. Cu toate acestea, ştiinţa este limitată în ceea ce priveşte numărul de compuşi PFAS pe care îi poate detecta în sânge, astfel încât este foarte probabil ca mult mai multe dintre substanţele chimice să fi trecut la fetuşi.
 
EWG a declarat că cea mai bună protecţie este ca femeile să evite utilizarea produselor care conţin PFAS şi să folosească filtre de osmoză inversă sau filtre cu carbon activ granulat care pot filtra substanţele chimice, dacă acestea se află în apa potabilă a mamei.
 
Cu toate acestea, Uche a declarat că rezultatele subliniază necesitatea ca Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) să interzică toate utilizările neesenţiale ale PFAS, să stabilească limite pentru toţi compuşii PFAS în apa potabilă, să oprească evacuările industriale şi să stabilească limite pentru PFAS în alimente.
 
În ciuda dovezilor copleşitoare că toţi PFAS care au fost studiaţi sunt persistenţi în mediu şi toxici, FDA şi EPA s-au împotrivit până acum interzicerii utilizărilor neesenţiale ale acestor substanţe chimice. Anul trecut, EPA a prezentat un plan amplu menit să limiteze utilizarea substanţelor chimice şi să limiteze expunerea la acestea, însă avocaţii sănătăţii publice spun că acesta este departe de ceea ce cere situaţia. De asemenea, planul se concentrează în mare parte pe patru dintre cei 12.000 de compuşi PFAS.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici