STUDIU: Un analgezic obişnuit ar putea să prevină îmbătrânirea prematură

Ibuprofenul, un analgezic obişnuit, ar putea fi recomandat persoanelor diagnosticate cu diabet şi demenţă cu scopul de a preveni îmbătrânirea prematură a acestora.

670 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Un analgezic obişnuit ar putea să prevină îmbătrânirea prematură

STUDIU: Un analgezic obişnuit ar putea să prevină îmbătrânirea prematură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ibuprofenul face adevărate "minuni" contra migrenelor, dar acest medicament ar putea deţine, de asemenea, secretul pentru o viaţă lungă şi sănătoasă, afirmă cercetătorii de la Universitatea Newcastle, informează dailymail.co.uk.

Într-o serie remarcabilă de experimente, popularul analgezic a prelungit vieţile şoarecilor aflaţi la vârsta a treia.

Totodată, cercetătorii britanici spun că medicamentul poate să ajute persoanele diagnosticate cu maladii asociate vârstei a treia, precum diabetul şi demenţa, protejându-le contra îmbătrânirii premature.

Deşi nu poate să învingă aceste boli, Ibuprofenul poate să încetinească progresia lor, ferindu-i astfel pe pacienţi de riscul de a dezvolta alte maladii debilitante.

Astfel, cercetătorul Thomas von Zglinicki, coordonatorul studiului, spune că nu este un fapt neobişnuit ca medicii să descopere că un medicament creat pentru a trata o anumită boală deţine şi alte "puteri" speciale.

Profesorul Zglinicki declară că oamenii suferă de inflamaţii - care cauzează dureri, umflături şi febră - atunci când organismul luptă contra unei infecţii.

Inflamaţia este prezentă şi într-o formă ceva mai moderată, dar care există pe termen lung, în cazul bolilor cauzate de vârstă, precum diabetul, demenţa şi artrita.

Folosind şoareci modificaţi genetic, profesorul britanic a arătat că fără a fi un rezultat al îmbătrânirii, inflamaţiile stimulează procesul de îmbătrânire. Şoarecii cu acele gene care îi făceau deosebit de predispuşi la inflamaţii au îmbătrânit de două ori mai repede în comparaţie cu animalele nemodificate genetic.

La fel ca în cazul oamenilor, părul lor a devenit gri şi a căzut, au pierdut în greutate, au devenit instabili pe picioare şi prezentau afecţiuni cardiace. De asemenea, au trăit de două ori mai puţin decât ceilalţi.

Testele au arătat că inflamaţiile declanşează un lanţ de reacţii care obligă celule să "doarmă", în loc să producă noi copii, necesare pentru a menţine tinere organismul şi organele acestuia.

Tratarea şoarecilor cu Ibuprofen a împiedicat celulele să intre în acea stare latentă.

În plus, animalele au putut să îşi "repare" singure ficatul, au explicat autorii studiului, care a fost publicat în revista Nature Communications.

Profesorul Zglinicki spune că şoarecii trataţi cu acest medicament "au fost practic readuşi la starea normală". Savantul britanic a iniţiat deja un alt studiu prin care doreşte să afle dacă acelaşi medicament poate să crească, de asemenea, speranţa de viaţă.

Ibuprofenul este luat de circa 9 milioane de britanici în fiecare zi contra migrenelor, durerilor musculare, luxaţiilor şi gripei.

Medicamentul poate să provoace, totodată, indigestie şi ulcer stomacal, iar dozele concentrate administrate pe termen lung contra unor boli precum artrita pot să ducă la creşterea riscului de accidente vasculare cerebrale, infarcte şi infertilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici