STUDIU: Un schelet vechi de 13.000 de ani confirmă originile amerindienilor- FOTO

Scheletul unei adolescente, cu o vechime estimată între 12.000 şi 13.000 de ani, descoperit într-o peşteră subacvatică din Mexic, confirmă faptul că amerindienii de astăzi sunt urmaşii primilor locuitori ai continentului american.

1003 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Un schelet vechi de 13.000 de ani confirmă originile amerindienilor- FOTO

Un schelet vechi de 13.000 de ani confirmă originile amerindienilor - studiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezultatele datării oaselor cu carbon 14 şi ale analizării fragmentelor de ADN recuperate dintr-o măsea de minte a adolescentei, care avea aproximativ 15 ani în momentul morţii, numită Naia de oamenii de ştiinţă - numele unei nimfe a apelor în mitologia greacă -, au fost publicate joi în revista americană Science.

Teoria acceptată pe scară largă în comunitatea ştiinţifică este că amerindienii provin din migranţii din Asia, care au traversat fâşia de pământ ce lega Siberia de Alaska, până acum 18.000 de ani, scufundată în prezent sub strâmtoarea Bering.

Însă această ipoteză a rămas controversată, deoarece morfologia facială a celor mai vechi schelete găsite pe continentul american nu seamănă cu trăsăturile amerindienilor de astăzi.

"Amerindienii de astăzi seamănă mult cu populaţia chineză, coreeană şi japoneză, ceea ce nu este cazul pentru scheletele descoperite în America", ce au o vechime mai mică de 10.000 de ani în cea mai mare parte", a spus James Chatters, directorul societăţii Applied Paleoscience din Statele Unite.

Craniile celor mai vechi americani, precum cel al scheletului Naia, sunt mai alungite şi mai înguste decât cele ale amerindienilor şi seamănă mai degrabă cu africanii şi aborigenii din Australia şi din insulele din Pacificul de Sud.

"Acest lucru a alimentat speculaţiile conform cărora aceşti americani şi amerindienii au sosit din colţuri diferite ale lumii sau au migrat din Asia în diferite perioade istorice", a explicat James Chatters.

"Rezultatele analizării ADN-ului mitocondrial extras dintr-un dinte al adolescentei arată că aceasta era înrudită pe linie maternă cu amerindienii de astăzi, deoarece provine din aceeaşi populaţie", a precizat Deborah Bolnick, de la Universitatea din Texas, şi membră a echipei de cercetare.

"Aceste concluzii nu furnizează niciun indiciu cu privire la existenţa unei migraţii mai vechi pe continentul american, care ar proveni din Asia de sud-est sau Europa", a adăugat cercetătoarea.

Potrivit lui Deborah Bolnick, "paleoamericanii, chiar şi cei cu o morfologie craniană şi facială diferită de amerindienii de astăzi, aşa cum este Naia, ar putea de asemenea să fi venit din Siberia. Aceste diferenţe morfologice se explică probabil prin evoluţia amerindienilor, în decurs de 9.000 de ani".

"Aspectul cel mai uluitor al acestei descoperiri este că, în sfârşit, avem un răspuns la întrebarea referitoare la originea primilor americani", a declarat James Chatters.

Scheletul aproape complet al Naiei a fost descoperit în 2011, într-o peşteră cu o adâncime de 30 de metri, denumită "Hoyo negro" ("peştera neagră" în spaniolă) în reţeaua de caverne subacvatice din Sac Actun, în estul peninsulei Yucatán.

În afară de scheletul Naiei, oamenii de ştiinţă au descoperit rămăşiţele a 26 de mamifere mari, printre care specii dispărute, cum ar fi smilodonul, o specie de felină cu colţi asemănători pumnalului, şi o specie de elefant din familia Gomphotheriidae.

Proiectul denumit "Hoyo Negro" a fost coordonat de Institutul naţional de antropologie şi istorie din Mexic (INAH), cu finanţarea National Geographic Society.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici