Submarinul-robot "Nemo", deteriorat de curentul oceanic australian

Robotul subacvatic denumit după celebrul peştişor din "În căutarea lui Nemo" a fost avariat după ce a fost trimis în misiune de explorare a aceluiaşi curent oceanic despre care se vorbeşte şi în filmul de animaţie, au anunţat cercetătorii australieni.

1773 afișări
Imaginea articolului Submarinul-robot "Nemo", deteriorat de curentul oceanic australian

Submarinul-robot "Nemo", deteriorat de curentul oceanic australian

Submarinul-robot, cu o lungime de 1,8 metri, face parte din proiectul australian de studiere a curentului australian de est, unul din cei mai puternici curenţi oceanici din lume, care joacă un rol major în încălzirea globală, a declarat Iain Suthers, coordonatorul proiectului.

În filmul "În căutarea lui Nemo", tatăl peştişorului clown s-a folosit de acest curent pentru a ajunge la fiul său, capturat şi ajuns în acvariul unui dentist.

Cercetătorii au botezat submarinul-robot Nemo, după numele peştişorului din filmul de animaţie, vehiculul fiind controlat prin satelit şi costând circa 85.000 de dolari americani.

Suthers a declarat că submarinul a fost prins într-un vârtej şi a plutit de-a lungul curentului oceanic timp de 16 zile, înainte de a fi recuperat la începutul acestei luni.

Proiectul face parte dintr-o iniţiativă a guvernului australian şi a fost coordonat de Institute of Marine Science din Sydney, în încercarea de a afla mai multe date despre curentul oceanic care aduce mari cantităţi de apă caldă pe ţărmurile estice ale Australiei.

Temperatura apei în Marea Tazmaniei, situată între Australia şi Noua Zeelandă, pe unde trece acest curent oceanic, a crescut, în medie, cu două grade Celsius în mai puţin de un secol, ceea ce reprezintă un adevărat record.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici