Substanţa care elimină excesul de colesterol

Cercetătorii americani au identificat o substanţă care poate să elibereze excesul de colesterol acumulat în celulele organismului, potrivit unui studiu publicat, marţi, în Proceedings of the National Academy of Sciences.

128 afișări
Imaginea articolului Substanţa care elimină excesul de colesterol

Substanţa care elimină excesul de colesterol (Imagine: Mediafax Foto)

Această descoperire explică modul în care colesterolul este transportat în interiorul celulelor şi deschide calea pentru punerea la punct a unor terapii eficiente împotriva maladiei Niemann-Pick de tipul C, au explicat cercetătorii americani.

Aceasta este o boală ereditară rară, caracterizată prin concentraţii anormal de mari de colesterol în toate organele interne.

Ea apare în urma unei erori genetice ce intervine în transportul celular al lipidelor, a căror acumulare provoacă tulburări neurologice grave, care apar, de obicei, la vârste cuprinse între 3 şi 15 ani.

În cazul adulţilor, reprezentând 10% dintre bolnavi, această maladie se manifestă prin tulburări neuronale şi psihice.

Cercetătorii le-au administrat cobailor, zilnic, timp de o săptămână, pe cale injectabilă o substanţă numită Cyclo. Animalele erau purtători ai acelui defect genetic care produce apariţia maladiei Niemann-Pick de tipul C. La puţin timp după tratament, şoarecii au început să metabolizeze colesterolul în mod normal.

După 49 de zile, aceşti şoareci continuau să înregistreze niveluri de colesterol inferioare celor ale animalelor netratate cu substanţa Cyclo. Funcţiile lor hepatice s-au înbunătăţit, iar şoarecii nu au înregistrat nicio degenerare neurologică.

Următoarea etapă este determinarea dozei exacte de Cyclo necesară pentru eliminarea cantităţii de colesterol acumulat în celule, au declarat cercetătorii.

Cei mai mulţi dintre copiii suferind de maladia Niemann-Pick de tipul C mor înainte să ajungă la vârsta de 20 de ani, iar mulţi dintre ei, chiar înainte de a împlini zece ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici