Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Supa ajută la recuperarea mai rapidă după răceală? Patru studii oferă răspunsul

Supa ajută la recuperarea mai rapidă după răceală? Patru studii oferă răspunsul

Supa de pui este un remediu de bază pentru persoanele cu răceală și gripă. Totuși, există vreo știință reală în spatele ideii că supa ajută la recuperarea mai rapidă după infecții respiratorii?
Supa ajută la recuperarea mai rapidă după răceală? Patru studii oferă răspunsul
Sursa foto: Unsplash

Patru studii care abordau impactul consumului de supe în timpul răcelilor și gripelor vin cu un răspuns în acest sens. Cele patru cercetări au implicat 342 de participanți și analiza unei varietăți de supe, inclusiv supa tradițională de pui, supa de orz și amestecurile de legume pe bază de plante, scrie Science Alert.

Unul dintre studii a constatat că persoanele care au mâncat supă s-au recuperat cu până la 2,5 zile mai repede decât cele care nu au mâncat. Simptomele precum congestia nazală, durerile în gât și oboseala au fost mai ușoare.

Unii participanți au prezentat, de asemenea, niveluri reduse ale markerilor legați de inflamație: substanțe din sânge care cresc atunci când sistemul imunitar luptă împotriva unei infecții. Acest lucru sugerează că supa poate ajuta la calmarea unui răspuns imunitar hiperactiv, făcând simptomele mai puțin severe.

Supa nu este un înlocuitor al medicamentelor

Rezultatele sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe studii pe acest subiect. Cercetările viitoare ar putea examina rețete standardizate de supă și ar putea vedea dacă anumite combinații de nutrienți sau ierburi funcționează cel mai bine.

Pe de altă parte, este important de știut că supa nu este un înlocuitor al medicamentației, acolo unde se impune acest lucru. Totuși, alături de odihnă, lichide și paracetamol, ar putea oferi o modalitate simplă de a atenua simptomele și de a ajuta oamenii să se simtă mai bine.