Telefoanele cadrelor medicale, contaminate cu bacterii

Telefoanele mobile utilizate de medicii şi asistentele medicale din spitale sunt contaminate cu bacterii rezistente la tratamentele cu antibiotice, reprezentând un factor de risc pentru pacienţi, potrivit unui studiu preluat de AFP.

16 afișări
Imaginea articolului Telefoanele cadrelor medicale, contaminate cu bacterii

Telefoanele cadrelor medicale, contaminate cu bacterii (Imagine: Mediafax Foto)

O echipă de cercetători de la Universitatea Ondokuz Mayis din Turcia a detectat prezenţa stafilococului rezistent la meticilină (SARM) pe majoritatea telefoanelor mobile utilizate de personalul medical.

Doar 10% din totalul medicilor şi infirmierelor îşi dezinfectează telefoanele mobile în mod regulat, potrivit autorilor acestui studiu.

Cercetătorii au prelevat probe microbiologice de pe mâinile şi telefoanele mobile a 200 de medici şi infirmiere din blocurile operatorii şi din secţiile de terapie intensivă.

Aproape 95% din telefoanele mobile testate erau contaminate cu cel puţin un tip de bacterie. Specialiştii avertizează că unele bacterii pot să provoace infecţii nosocomiale grave (maladii contractate în perioada spitalizării).

Culturile de laborator ale probelor recoltate în spital au fost analizate de cercetători pentru a vedea dacă au capacitatea de a se dezvolta în medii favorabile. Aproape 35% dintre participanţii la studiu erau purtători de două tipuri de bacterii şi 11% dintre ei, de cel puţin trei tipuri distincte de bacterii.

Studiul a fost publicat în revista Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici