Telescopul Hubble, "capturat" de naveta Atlantis - GALERIE FOTO

Echipajul navetei Atlantis a reuşit să captureze telescopul Hubble, printr-o manevră extrem de periculoasă pe orbită, la o altitudine de circa 600 de kilometri, care are ca scop repararea şi modernizarea acestui aparat, ce a revoluţionat percepţia oamenilor asupra universului.

117 afișări
Imaginea articolului Telescopul Hubble, "capturat" de naveta Atlantis - GALERIE FOTO

Telescopul Hubble, "capturat" de naveta Atlantis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Megan McArthur, membră a echipajului de astronauţi, a folosit braţul robotizat de la bordul navetei Atlantis pentru a prinde telescopul Hubble, miercuri seară, la ora 17:14 GMT, la o altitudine de aproape 600 de kilometri deasupra Australiei.

GALERIE FOTO

"Hubble a ajuns la bord", a declarat Scott Altman, comandantul Atlantis, care a manevrat naveta până la doar un metru distanţă de telescopul Hubble, ce are o lungime de 13 metri şi o greutate de 11 tone (echivalentul unui autobuz).

Hubble a fost fixat de o platformă rotativă, ce va servi drept spaţiu de lucru pentru cei şapte astronauţi de pe Atlantis, care au programate cinci misiuni orbitale.

Miercuri, astronauţii au fost avertizaţi de centrul de control cu privire la nişte posibile manevre pe orbită, pentru a evita un deşeu orbital cu o mărime de circa 10 centimetri, ce provine de la un satelit chinezesc distrus în timpul unui test efectuat de autorităţile de la Beijing în 2007.

Deşi deşeul spaţial a trecut destul de aproape de naveta Atlantis, "nicio manevră nu a fost necesară", a declarat Pat Ryan, purtător de cuvânt al NASA.

Misiunea de miercuri a fost complicată şi din cauza unei probleme de comunicare, ce a împiedicat echipajul de pe Atlantis să vadă rezultatul operaţiunilor pe care le efectua la distanţă pentru manevrarea telescopului. Centrul de comandă al telescopului Hubble, situat în Maryland, a intervenit însă şi a restabilit controlul.

Astronauţii au inspectat ulterior exteriorul telescopului Hubble, cu ajutorul mai multor camere video instalate la capătul braţului mobil al navetei, şi au ajuns la concluzia că acesta se află în stare bună de funcţionare, în ciuda micilor deteriorări suferite din cauza expunerii la razele ultraviolete şi a impactului cu deşeurile spaţiale.

Telescopul Hubble, rodul colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a fost plasat pe orbită pe 25 aprilie 1990, de naveta Discovery, şi a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase şi milioane de date ştiinţifice, deschizând, practic, o nouă eră în astronomie.

Naveta Atlantis a fost lansată, luni, de la Centrul Spaţial Kennedy, de la Cape Canaveral din Florida, pentru cea de-a cincea şi ultima misiune de reparare şi modernizare a telescopului Hubble, care îi va prelungi existenţa cu cel puţin încă cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici