Telescopul spaţial european Herschel va înceta în curând să mai funcţioneze

Telescopul spaţial european Herschel, lansat în 2009 pentru a studia felul în care se formează stelele, va ieşi în curând din funcţiune, întrucât va rămâne fără heliu lichid, o substanţă indispensabilă pentru răcirea instrumentelor pe care le are la bord, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

243 afișări
Imaginea articolului Telescopul spaţial european Herschel va înceta în curând să mai funcţioneze

Telescopul spaţial european Herschel va înceta în curând să mai funcţioneze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este imposibil de prevăzut data exactă la care telescopul va rămâne complet fără heliu, însă ESA consideră că acest lucru se va produce "în următoarele săptămâni".

"Nu este o surpriză şi, când acest lucru se va întâmpla, vom asista la o creştere cu câteva grade a temperaturilor tuturor instrumentelor, în doar câteva ore", a explicat Micha Schmidt, coordonatorul misiunii Herschelk din cadrul ESA.

După ce heliul se va evapora, Herschel va continua să comunice cu staţiile de la sol "pentru un anumit timp". La începutul lunii mai, telescopul va fi scos din serviciul activ şi plasat pe o orbită heliocentrică (în jurul Soarelui), precizează ESA.

Cele trei instrumente aflate la bordul telescopului Herschel - două camere, Pacs şi Spire, şi spectrometrul Hifi - folosesc radiaţia infraroşie îndepărtată şi submilimetrică pentru a detecta corpurile cereşti cele mai reci, care degajă puţină energie. Frigul este indispensabil pentru ca măsurătorile telescopului să nu fie perturbate. Instrumentele au fost plasate în heliu, la o temperatură apropiată de zero absolut (-271° C).

Lansat pe 14 mai 2009, Herschel are în interiorul său o capsulă umplută cu peste 2.300 de litri de heliu lichid, care se evaporă progresiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici