Temperaturile maxime înregistrate pe glob ar putea deveni o normă până în 2050

Mai multe regiuni ale globului, în primul rând zonele tropicale, ar putea atinge un vârf al valorilor temperaturilor până în 2050, când maximele înregistrate în ultimii 150 de ani vor deveni o regulă, se arată într-un studiu publicat miercuri în revista Nature.

966 afișări
Imaginea articolului Temperaturile maxime înregistrate pe glob ar putea deveni o normă până în 2050

Temperaturile maxime înregistrate pe glob ar putea deveni o normă până în 2050 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest studiu, un grup de cercetători de la Universitatea din Hawaii a propus un nou indicator al încălzirii climatice. Utilizând diferite modele climatice, aceştia identifică în diferite zone geografice anul în care, pornind de la emisiile posibile de gaze cu efect de seră, temperatura medie anuală va depăşi constant temperaturile cele mai mari înregistrate în anii 1986 - 2005.

Potrivit cercetătorilor, într-un scenariu al emisiilor de gaze cu efect de seră, acest vârf virtual ar putea fi atins la nivel global în 2047. Potrivit unui scenariu optimist, ce ia în calcul măsurile luate împotriva emisiilor de dioxid de carbon, termenul ar putea fi amânat până în 2069.

"Rezultatele sunt surprinzătoare, indiferent de scenariu, şi se vor vedea în curând", declară Camilo Mora, autorul principal al acestui studiu, într-un comunicat.

Atingerea acestui vârf climatic se va petrece la date diferite, în funcţie de diferitele zone geografice, iar regiunile tropicale sunt primele pe listă.

Astfel, scenariul pesimist prevede că anumite regiuni din Indonezia (din 2020), chiar Lagos (2029), ar putea experimenta aceste temperaturi fără precedent începând cu următorul deceniu.

Mexic ar putea atinge acest vârf începând cu 2031, iar Bombay, în 2034, înaintea unor oraşe precum Washington (2047), Londra (2056) şi Moscova (2063).

"Rezultatele arată că ţările cele mai afectate sunt cele care au şi cea mai slabă capacitate de reacţie. În mod ironic, acestea sunt ţările cel mai puţin responsabile de schimbările climatice", adaugă Ryan Longman, coautorul studiului.

Deşi schimbările de temperatură ca valori absolute se înregistrează la Polul Nord, studiul insistă asupra faptului că schimbările climatice vor apărea cel mai rapid în regiunile tropicale.

Speciile de animale şi plante din regiunile tropicale, neobişnuite cu variaţiile climatice, sunt prin urmare deosebit de vulnerabile. Autorii studiului avertizează că "tropicele adăpostesc cea mai mare diversitate de specii marine şi terestre şi aici se vor petrece schimbări climatice fără precedent cu zece ani mai devreme decât oriunde pe Terra", evidenţiind riscul ca anumite specii, precum coralii, să dispară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici