Temperaturile ridicate din anii viitori vor agrava procesul de încălzire globală

Temperaturile ridicate din anii viitori vor usca turbăriile, care vor elibera şi mai mult dioxid de carbon în atmosferă, agravând astfel procesul de încălzire globală, se arată într-un studiu japonez, publicat în ultimul număr al revistei Nature Geoscience.

162 afișări
Imaginea articolului Temperaturile ridicate din anii viitori vor agrava procesul de încălzire globală

Încălzirea globală va usca turbăriile, agravând procesul de încălzire globală (Imagine: www.nescb.org)

Turbăriile reprezintă acumulările de vegetaţie parţial descompusă, aflate în zonele umede ale planetei şi care acoperă aproximativ două procente din suprafaţa uscată a lumii. Ele înmagazinează cantităţi mari de dioxid de carbon, o consecinţă a ritmului lent de descompunere a carbonului în solurile reci şi îmbibate cu apă.

Folosind modele de analiză computerizată, cercetătorii japonezi au descoperit că turbăriile, situate mai ales la latitudini înalte din Canada, Rusia şi Alaska, se vor ursca tot mai mult din cauza creşterii temperaturilor la nivel global.

O încălzire cu, în medie, 4 grade Celsius va provoca o creştere de 40% a nivelului de descompunere a carbonului aflat în stratul superior al turbăriilor şi o intensificare de 80% a nivelului de descompunere a carbonului în stratele de adâncime.

"Acest fenomen va provoca o evaporare a carbonului din sol, ceea ce înseamnă o creştere a concentraţiei dioxidului de carbon din atmosferă, care va înrăutăţi şi mai mult efectele produse de încălzirea globală", a declarat Takeshi Ise, de la Agenţia japoneză pentru ştiinţele pământului, mărilor şi tehnologiei, autor al acestui studiu. "Trebuie neapărat să facem ceva pentru a încetini încălzirea globală", a continuat Takeshi Ise.

Încălzirea globală este provocată de creşterea concentraţiei de gaze cu efect de seră, precum vaporii de apă, dioxidul de carbon, metanul şi ozonul. Creşterea concentraţiei de dioxid de carbon este, în special, o consecinţă a activităţilor umane, precum arderea cărbunilor, a uleiurilor şi a carburanţilor fosili.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici