Topirea gheţii polare va determina o creştere de circa 1,4 metri a nivelului mărilor

Nivelul mărilor va creşte cu circa 1,4 metri până în anul 2100, în condiţiile în care gheaţa polară se topeşte, potrivit unui studiu privind schimbările climatice în Antarctica, informează BBC News online

312 afișări
Imaginea articolului Topirea gheţii polare va determina o creştere de circa 1,4 metri a nivelului mărilor

Topirea gheţei polare va determina o creştere de circa 1,4 metri a nivelului mărilor

Realizat de Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR), studiul menţionează că apele calde ale mărilor accelerează topirea gheţii din Antarctica, în condiţiile în care gaura de ozon ce contribuise la răcirea regiunii şi protejarea ei în faţa încălzirii globale se închide treptat. Temperaturile în creştere din Peninsula Antarctica oferă condiţii de trai potrivite pentru diverse specii de uscat şi maritime.

Raportul, intitulat "Antarctic Climate Change and the Environment", a fost redactat pe baza contribuţiilor a 100 de cercetători din diverse domenii şi a fost revizuit de alţi 200 de membri ai comunităţii ştiinţifice.

Directorul executiv al SCAR, Colin Summerhayes, a apreciat că studiul descrie "catastrofa globală cu care urmează să ne confruntăm". "Temperatura aerului este în creştere, la fel şi cea a oceanului, nivelul mărilor creşte şi Soarele pare să aibă o foarte mică influenţă în acest sens", a spus el.

Raportul SCAR vine la 50 de ani după ce Tratatul Antarcticii, acord internaţional care reglementa utilizarea teritoriului peninsulei, a fost supus adoptării şi la o săptămână înainte de summitul pe teme de mediu organizat de Naţiunile Unite la Copenhaga.

În urmă cu doi ani, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) a proiectat o creştere probabilă a nivelului mărilor din întreaga lume de 28-43 de centimetri până la sfârşitul acestui secol. Cu toate acestea, s-a apreciat că această predicţie este prea mică, în condiţiile în care este imposibil să se prevadă un model de "dinamică a gheţii", accelerarea topirii acesteia urmând să se întâmple în condiţiile în care temperatura aerului şi apei creşte.

"Apa caldă pătrunde sub marginile calotei glaciare vest-antarctice şi accelerează topirea gheţii", a spus John Turner de la British Antarctic Survey (BAS), la lansarea raportului, care a avut loc la Londra. El a adăugat că, până la sfârşitul secolului, numai calota respectivă va pierde suficientă gheaţă încât să mărească nivelul oceanului planetar "cu zeci de centimetri". În plus, se estimează că nivelul apei va creşte şi ca urmare a topirii gheţii din Groenlanda, a gheţarilor din Himalaya şi Anzi şi a extinderii apei mării pe măsură ce temperatura sa creşte.

Proiecţii similare au fost realizate şi de alţi cercetători. Cu toate acestea, este pentru prima oară când o organizaţie internaţională de tipul SCAR a sprijinit ipoteza potrivit căreia nivelul mărilor va creşte suficient de mult pentru a ameninţa unele dintre cele mai mari oraşe din lume până la finele secolului.

Peninsula Antarctica - care se află în apropierea extremităţii sudice a Americii de Sud - a înregistrat o creştere a temperaturii de circa 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani, cea mai mare din emisfera sudică, potrivit raportului. Restul continentului a rămas însă imun tendinţei globale de creştere a temperaturii.

Cea mai mare parte a Antarcticii, Antarctica de Est, pare să se fi răcit, înregistrând şi o creştere a suprafeţei de gheaţă de 10% după 1980. Raportul SCAR susţine teoria potrivit căreia regiunea a reuşit să menţină o temperatură scăzută şi ca urmare a subţierii stratului de ozon de deasupra regiunii polare.

Raportul apreciază însă că menţinerea acestei temperaturi scăzute nu va dura foarte mult timp, în condiţiile în care refacerea stratului de ozon din regiune este estimată să se finalizeze în următorii 50 de ani. În cazul în care stratul de ozon de deasupra Antarcticii se reface, echipa SCAR estimează că încălzirea globală va domina schimbările de temperatură din Antarctica, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi ale planetei. Astfel, dublarea concentraţiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă ar putea conduce la o încălzire a continentului de 3-4 grade Celsius.

Cea mai mare parte a Antarcticii este suficient de rece pentru ca o creştere precum cea estimată a temperaturii să aibă un impact scăzut. Cu toate acestea, încălzirea oceanelor ar putea contribui şi mai mult la topirea gheţii, potrivit raportului.

Schimbările înregistrate în jurul Peninsulei Antarctice determină şi reducerea principalei surse de alimentaţie pentru balene şi pentru alte animale marine sau terestre. În plus, regiunea, altă dată un sanctuar al exploratorilor şi cercetătorilor, atrage în prezent circa 30.000 de turişti pe an. Creşterea traficului uman şi încălzirea solului şi a apei mării vor schimba ecologia regiunii, potrivit lui Julian Gutt, unul dintre autorii studiului, care adaugă că asta înseamnă intrarea şi supravieţuirea în această zonă a unor organismele anterior excluse din cauza climei sau a geografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici