Trei astronauţi au revenit pe Terra după şase luni la bordul ISS

Trei astronauţi - doi ruşi şi un american - au aterizat, vineri, în Kazahstan, după o misiune de aproape şase luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), potrivit imaginilor difuzate de NASA şi Centrul rus pentru controlul zborurilor spaţiale (TSOUP).

256 afișări
Imaginea articolului Trei astronauţi au revenit pe Terra după şase luni la  bordul ISS

Trei astronauţi au revenit pe Terra după şase luni la bordul ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aterizare reuşită", se afirmă într-un mesaj afişat pe monitoarele specialiştilor de la TSOUP. Ruşii Anton Shklaperov şi Anatoli Ivanishin şi americanul Dan Burbank au atins solul la ora 11.45 GMT (14.45 ora României, n.r.), în Kazahstan, la bordul unei capsule Soyuz.

La scurt timp după aterizare, astronauţii au ieşit din capsulă şi păreau într-o formă fizică bună, zâmbind în faţa camerelor de luat vederi şi a specialiştilor care i-au întâmpinat.

După ce au ieşit din capsula Soyuz care i-a readus pe Terra, cei trei astronauţi au fost aşezaţi unul lângă altul pe o sofa şi acoperiţi cu o pătură albastră, iar medicii le-au luat pulsul.

Rusul Anton Shklaperov a fost primul care a ieşit din capsulă, urmat de Anatoli Ivanishin şi de americanul Dan Burbank.

Cei trei astronauţi au decolat de pe cosmodromul din Baikonur spre ISS pe 14 noiembrie 2011.

Ei vor fi înlocuiţi de un nou echipaj care va decola pe 15 mai de pe acelaşi cosmodrom din Kazahstan, pentru a se alătura rusului Oleg Kononenko, americanului Don Pettit şi olandezului Andre Kuipers, aflaţi în prezent la bordul ISS.

După ultimul zbor al unei navete spaţiale americane, în iulie 2011, NASA depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS, până la crearea unui nou vehicul spaţial american, prevăzut a fi lansat cel mai devreme în anul 2015.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici