Ultima ieşire pe orbită pentru revizia telescopului Hubble a fost un succes

Astronauţii de la bordul navetei spaţiale Atlantis au încheiat cu succes, luni, a cincea şi, totodată, ultima ieşire pe orbită din cadrul misiunii de reparare şi modernizare a telescopului Hubble, care a revoluţionat astronomia mondială, echipajul urmând să plece marţi spre Terra.

59 afișări
Imaginea articolului Ultima ieşire pe orbită pentru revizia telescopului Hubble a fost un succes

Ultima ieşire pe orbită pentru revizia telescopului Hubble a fost un succes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astronauţii John Grunsfeld şi Drew Feustel au petrecut peste şase ore în spaţiu, cu o oră mai mult decât era prevăzut, pentru a echipa cu trei baterii noi acest telescop aflat pe orbita terestră de peste 19 ani, la o altitudine de circa 600 de kilometri.

Cei doi astronauţi americani au instalat şi un nou sistem de ghidare (FGS - Fine Guidance System) şi plăcuţe de oţel inoxidabil pentru a proteja exteriorul telescopului de radiaţiile solare.

Această ieşire pe orbită a fost ultima dintre cele cinci programate în timpul misiunii de 11 zile a echipajului de pe naveta Atlantis. Naveta urmează să se desprindă de Hubble marţi şi este aşteptată să aterizeze la baza spaţială din Cape Canaveral din Florida în cursul zilei de vineri.

Misiunea navetei Atlantis a avut ca scop prelungirea cu încă cinci ani a termenului de funcţionare al telescopului Hubble, până la lansarea pe orbită a succesorului acestuia, viitorul telescop spaţial James Webb.

În cursul zilei de duminică, alţi doi astronauţi, Mike Massimino şi Michael Good, au reuşit cea mai delicată dintre operaţiunile misiunii: repararea spectografului telescopului (STIS - Space Telescope Imaging Spectrograph).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici