Un american şi doi japonezi, laureaţii premiului Nobel pentru fizică pe 2008

Premiul Nobel pentru fizică pe 2008 a fost decernat, marţi, cercetătorilor Yoichiro Nambu, Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa, pentru descoperirile lor în domeniul distrugerii spontane a simetriei, potrivit nobelprize.org.

97 afișări
Imaginea articolului Un american şi doi japonezi, laureaţii premiului Nobel pentru fizică pe 2008

Un american şi doi japonezi, laureaţii premiului Nobel pentru fizică pe 2008

Cercetătorul american Yoichiro Nambu a fost recompensat pentru descoperirea mecanismului de distrugere spontană a simetriei în fizica subatomică, iar cercetătorii japonezi Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa au primit premiul Nobel pentru descoperirea originii distrugerii simetriei care dovedeşte existenţa a cel puţin trei familii de quarcuri în natură.

În 2007, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor francez Albert Fert şi german Peter Grünberg, pentru descoperirile lor în domeniul magnetorezistenţei gigantice.

Luni, francezii Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier şi germanul Harald zur Hausen au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2008, pentru descoperirile lor în domeniul virusurilor.

Miercuri va fi atribuit premiul Nobel pentru chimie.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Premiul Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, va fi anunţat pe 10 octombrie.

Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat pe 9 octombrie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii.

Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici