Un element fundamental al vieţii, descoperit în premieră pe o cometă

Aminoacidul glicină, un element fundamental din structura proteinelor, a fost descoperit în premieră pe o cometă, fapt care vine în sprijinul teoriei potrivit căreia "ingredientele" de bază ale vieţii au ajuns pe Terra din spaţiu, informează experţii americani.

99 afișări
Imaginea articolului Un element fundamental al vieţii, descoperit în premieră pe o cometă

Un element fundamental al vieţii, descoperit în premieră pe o cometă (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Urme microscopice de glicină au fost descoperite pe o mostră de particule din coada cometei Wild 2, ce au fost analizate de sonda spaţială Stardust, lansată de NASA.

Sonda spaţială Stardust

Stardust a descoperit aceste particule la o distanţă de 390 de milioane de kilometri de Terra, în ianuarie 2004.

Mostrele de gaze şi praf cosmic, colectate într-un mic recipient căptuşit cu un material pufos numit aerogel, s-au întors pe Pământ doi ani mai târziu, într-un container ce s-a desprins de pe sonda spaţială şi a aterizat, cu ajutorul unei paraşute, în deşertul Utah din Statele Unite.

Cometele precum Wild 2, numită astfel în onoarea astronomului Paul Wild, conţin resturi bine conservate de materiale care datează încă de la începuturile sistemului solar, cu indicii importante despre formarea Soarelui şi a planetelor.

Particulă de cometă colectată de Stardust

Identificarea glicinei, cel mai simplu dintre aminoacizii cunoscuţi pe Pământ, a fost raportată în 2008, însă cercetătorii au avut nevoie de timp pentru a confirma faptul că acest compus era de origine extraterestră.

"Nu puteam fi siguri că nu provenea de la manufacturarea sau manevrarea de către oameni a sondei spaţiale", a explicat Jamie Elsila, de la Goddard Space Flight Center (Maryland), ce aparţine NASA, principalul autor al acestui studiu.

Ea a prezentat concluziile acestui studiu, ce va fi publicat în revista Meteoritics and Planetary Science, la conferinţa American Chemical Society, ce se desfăşoară în această săptămână în Washington.

"Am descoperit aminoacizi în meteoriţi şi în trecut, însă acum este pentru prima oară când i-am descoperit într-o cometă", a adăugat aceeaşi sursă.

Lanţurile de aminoacizi se combină pentru a da naştere moleculelor de proteine, prezente în organismele vii.

Glicina şi alţi aminoacizi au fost descoperite în trecut şi în meteoriţi, cel mai important dintre aceştia fiind cel prăbuşit în 1969, în Australia, în apropiere de oraşul Murchison.

Echipa de investigatori de la Universitatea din Washington

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici