Un japonez susţine că a calculat un număr record de zecimale pentru constanta Pi

Un japonez în vârstă de 54 de ani a anunţat joi că a calculat primele 5.000 de miliarde de zecimale ale constantei matematice Pi, un veritabil record în domeniu, care, dacă va fi omologat, va depăşi de aproape două ori precedentul record, stabilit de un francez.

84 afișări
Imaginea articolului Un japonez susţine că a calculat un număr record de zecimale pentru constanta Pi

Un japonez susţine că a calculat un număr record de zecimale pentru constanta Pi

Potrivit AFP, inginerul în informatică Shigeru Kondo, în vârstă de 54 de ani, a reuşit această performanţă colaborând pe internet cu studentul american Alexander Yee. Acesta, un strălucit programator, a conceput un program special care a putut fi instalat ulterior pe un computer dotat cu o "baterie" de hard disk-uri, asamblate de informaticianul japonez.

"Cu cele 5.000 de miliarde de zecimale, credem că am reuşit să stabilim un nou record", au declarat autorii acestei performanţe. Precedentul record a fost stabilit de francezul Fabrice Bellard, care a reuşit să calculeze primele 2.700 de miliarde de cifre după virgulă ale constantei Pi.

Pi, o constantă matematică a cărei valoare este dată de raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian, conţine un număr infinit de zecimale. π este una dintre cele mai importante constante din matematică şi fizică, fiind inclusă în numeroase formule din matematică, inginerie şi alte ştiinţe. Simbolul π a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones în 1706. De-a lungul istoriei matematicii, s-au depus eforturi intense pentru a determina constanta π cu o mai mare precizie şi pentru a-i înţelege natura, fascinaţia pentru acest număr intrând ulterior şi în cultura non-matematică.

Deşi există mulţi pasionaţi de matematică care încearcă să reţină pe de rost sute sau chiar mii de cifre după virgula constantei Pi, în general, publicul larg reţine doar şase zecimale, valoarea constantei Pi fiind considerată aproximativ egală cu numărul 3,141592.

Lungmetrajul "Pi", în regia lui Darren Aronofsky, care spune povestea unui matematician obsedat să găsească acel număr-cheie, capabil să descifreze tiparele universale prezente în natură, a fost bine primit de critici şi de public, primind premiul pentru regie la Festivalul Sundance şi numeroase alte distincţii internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici