Un medicament anticancer diminuează recidivele sclerozei în plăci

Un studiu recent arată că un medicament anticancer, creat iniţial pentru a trata anumite tipuri ale acestei boli, pare capabil să ajute persoanele care suferă de scleroză în plăci, reducând numărul puseurilor acestei maladii.

1155 afișări
Imaginea articolului Un medicament anticancer diminuează recidivele sclerozei în plăci

Un medicament anticancer diminuează recidivele sclerozei în plăci (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Medicamentul testat, Alemtuzumab, creat iniţial de Laboratorul Genzyme din grupul Sanofi, pentru a trata o formă de leucemie şi alte tipuri de cancer, aduce ameliorări notabile prin reducerea frecvenţei recidivelor sau puseurilor sclerozei în plăci, în raport cu tratamentele disponibile, potrivit unui studiu de fază 3 (studiu de eficacitate comparativă), realizat pe un eşantion de peste 1.000 de pacienţi şi publicat joi în revista britanică The Lancet.

Aceste puseuri sau recidive - care se manifestă de o manieră intermitentă, prin apariţia sau reapariţia simptomelor (slăbiciune musculară, tulburări de vedere, ale sensibilităţii...), ce pot apoi să se estompeze parţial sau complet - caracterizează scleroza în plăci denumită "recurentă-remitentă". În 85% din cazuri, această maladie neurologică invalidantă debutează prin astfel de puseuri intermitente.

Într-un studiu (CARE MS 1, realizat pe pacienţi netraţi anterior), grupul ce a primit Alemtuzumab a prezentat cu aproape 50% mai puţine recidive pe parcursul celor doi ani de monitorizare (22% contra 40%) în raport cu grupul care a primit interferon - tratamentul cel mai curent contra sclerozei în plăci.

Rezultate similare au fost obţinute şi cu cel de-al doilea studiu (CARE MS 2, realizat pe pacienţi care au recidivat sub tratament).

"Aceste rezultate oferă perspectiva unei ameliorări semnificative a calităţii vieţii şi pentru un viitor mai bun" pentru persoanele suferind de scleroză în plăci, a declarat Alastair Compston de la Universitatea Cambridge, coordonatorul celor două studii.

Scleroza în plăci afectează aproximativ 100.000 de persoane în Marea Britanie, 80.000 în Franţa şi 400.000 în Statele Unite ale Americii.

Eficienţa medicamentului, un anticorp monoclonal, este însă obţinută cu preţul unor efecte secundare grave: infecţii, maladii autoimune ce afectează mai ales tiroida şi scăderea plachetelor sangvine, motiv pentru care medicamentul necesită o monitorizare şi o gestionare atente.

Autorităţile americane şi europene vor autoriza probabil comercializarea medicamentului Alemtuzumab (nume comercial Lemtrada) în 2013, afirmă Genevieve Maul, purtătoare de cuvânt a Universităţii Cambridge.

În 2011, grupul Sanofi a achiziţionat în instanţă compania americană Genzyme, deţinătoare a moleculei comercializate contra leucemiei sub numele de Campath. Campath a fost retras de pe piaţă şi redenumit Lemtrada (cu un dozaj diferit), în aşteptarea comercializării acestui medicament contra sclerozei în plăci, la un preţ care ar putea fi mai ridicat, potrivit unor analişti financiari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici