Un monument de dimensiuni impresionante a fost descoperit în apropierea oraşului antic Petra - FOTO

Un monument de dimensiuni impresionante a fost descoperit în apropierea oraşului antic Petra, se menţionează într-un studiu publicat în revista Bulletin of the American Schools of Oriental Research.

4203 afișări
Imaginea articolului Un monument de dimensiuni impresionante a fost descoperit în apropierea oraşului antic Petra - FOTO

Un monument de dimensiuni impresionante a fost descoperit în apropierea oraşului antic Petra - FOTO

Situl a fost descoperit de o echipă condusă de arheologii Sarah Parcak (National Geographic) şi Christopher Tuttle (Council of American Overseas Research Centers), potrivit Descoperă.

Cercetătorii au identificat ruinele construcţiei folosind imagini satelitare de înaltă rezoluţie, fotografii realizate cu ajutorul unor drone, dar şi date obţinute din teren. În studiul publicat de specialiştii americani este menţionat faptul că monumentul are o lungime similară cu cea a unui bazin olimpic şi o lăţime de două ori mai mare. Situl este localizat la numai 800 de metri faţă de centrul oraşului antic.

Petra, ale cărei ruine se află astăzi în sudul Iordanului, a fost capitala triburilor arabe ale Nabateenilor, încă de la fondarea sa în secolul al III-lea î.Hr. Aşezarea a fost abandonată la sfârşitul perioadei bizantine, în secolul al VII-lea d.Hr. În momentul de faţă, situl este vizitat anual de sute de mii de turişti, care vin aici să admire celebrele clădiri construite din gresii de culoare roşie.

Structura recent descoperită este compusă dintr-o platformă cu o dimensiune de 56 x 49 metri, ce încorporează la rândul ei o platformă de dimensiuni mai mici (28 x 28 metri), care, iniţial, fusese pavată cu lespezi de piatră. În partea de est a platformei interioare a fost descoperit un şir de coloane, despre care se presupune că făcuse parte din structura unor scări monumentale.

Clădirea avea încorporată o faţadă monumentală, iar în partea superioară exista o clădire de mici dimensiuni. Arheologii susţin că în Petra nu mai există construcţii similare cu cea descoperită în vecinătatea oraşului. Se presupune că structura a avut un caracter public şi că a fost folosit în scop ceremonial.

Foto: nationalgeographic.com/ Andrea LaBianca

Monumentul nu a fost încă escavat, însă prezenţa ceramicii descoperite la suprafaţă indică faptul că structura a început să fie realizată la jumatea seccolului al II-lea Î.Hr., în primele faze de demarare a planurilor de construcţie iniţiate de conducătorii triburilor Nabateenilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici