Un nou pas pentru obţinerea de organe artificiale pentru transplant: Cercetătorii au creat un ficat funcţional

Cercetătorii japonezi au obţinut un ficat funcţional pornind de la câteva celule suşă pluripotente umane (iPS), a anunţat, vineri, un cotidian nipon, potrivit căruia această reuşită medicală ar putea conduce la obţinerea de organe artificiale pentru pacienţii care aşteaptă un transplant.

1409 afișări
Imaginea articolului Un nou pas pentru obţinerea de organe artificiale pentru transplant: Cercetătorii au creat un ficat funcţional

Un nou pas pentru obţinerea de organe artificiale pentru transplant: Cercetătorii au creat un ficat funcţional (Imagine: Shutterstock)

Oamenii de ştiinţă niponi, coordonaţi de profesorul Hideki Taniguchi, de la Universitatea Yokohama, au implantat câteva celule iPS în creierul unui şoarece, pentru ca acestea să beneficieze de un aport sangvin abundent.

Programate în celule precursoare hepatice şi asociate cu alte tipuri de celule, ele au dat naştere unui ficat uman de 5 milimetri, capabil să genereze proteine şi să descompună medicamente, a precizat cotidianul Yomiuri Shimbun.

Această descoperire deschide drumul spre obţinerea unor organe artificiale, care ar putea să acopere penuria constantă de pe piaţa transplanturilor de organe.

Celulele suşă sunt adeseori recuperate din embrioni, însă această practică este considerată imorală. În schimb, celulele iPS sunt create în laborator, prin implantarea a patru tipuri de gene în celule epiteliale umane, pe care le reprogramează.

Celulele suşă pluripotente induse astfel generate revin aproape de stadiul embrionar (nediferenţiat) şi au capacitatea de a se dezvolta în orice fel de ţesut.

Două echipe de cercetători, din Statele Unite şi din Japonia, au descoperit celulele suşă pluripotente în anul 2006.

Japonia este foarte implicată în acest tip de cercetări medicale care au o miză majoră. Totuşi, rămân multe obstacole de trecut, întrucât metoda actuală de creare a celulelor iPS - care face apel la retrovirusuri pentru a transporta genele cu rol reprogramator - este susceptibilă să activeze anumite gene care declanşează diverse tipuri de cancer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici