Un satelit sovietic scăpat de sub control ar putea lovi Bucureștiul sau alte orașe sâmbătă
După 50 de ani de derivă în spațiu, satelitul sovietic Kosmos 482 se apropie rapid de reintrarea în atmosfera Pământului.
Lansat inițial pe 31 martie 1972 de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, acest modul de aterizare cu o masă de aproximativ 500 kg, a fost conceput pentru a ajunge pe Venus, dar o defecțiune a motorului l-a lăsat blocat pe orbita Pământului, scrie Daily Mail.
În prezent, astronomii estimează că acesta ar putea reintra în atmosferă în termen de 14 ore în jurul orei 10:34 (ora României), sâmbătă, 10 mai. Cu toate acestea, traiectoria exactă rămâne dificil de prezis, deoarece chiar și mici variații în orbită pot avea un impact semnificativ asupra punctului final de impact.
Marco Langbroek, astronom și expert în urmărirea sateliților la Universitatea de Tehnologie din Delft, a folosit cele mai recente observații pentru a calcula posibilele locuri de impact.
Printre orașele aflate pe traiectoria potențială a satelitului se numără Londra, Bruxelles, Budapesta, București, Phoenix, Philadelphia, São Paulo, Hiroshima și Brisbane.
El a explicat, printr-o postare pe blogul său: „Riscurile implicate nu sunt deosebit de mari, dar nu zero: cu o masă de puțin sub 500 kg și o dimensiune de 1 metru, riscurile sunt oarecum similare cu cele ale impactului unui meteorit.”
„Ar putea foarte bine să rămână unit pe măsură ce se apropie, deoarece a fost menit să supraviețuiască pe Venus, așa că este construit ca un mic tanc.”, a adăugat profesorul Patrick Hartigan, astronom de la Universitatea Rice.
Cât de mare ar fi impactul
Deși satelitul a fost proiectat inițial cu un sistem de parașute pentru aterizare, este posibil ca acestea să fi fost deja desfășurate și distruse sau să se fi deteriorat în deceniile petrecute pe orbită.
Aceasta înseamnă că nu va exista nimic care să încetinească căderea modulului în afară de frecarea atmosferică, ceea ce ar putea provoca o coliziune de mai mare impact.
Profesorul Hartigan a mai precizat că, la reintrare, Kosmos 482 „va veni inițial cu aproximativ 8 km pe secundă, dar va încetini mult înainte de a ajunge la aproximativ 240 km/h”. El a comparat impactul său cu „masa și viteza unei motociclete în viteză”.
Deși șansele ca un obiect atât de mic să lovească o zonă populată sunt extrem de reduse, incertitudinea privind traiectoria sa finală rămân preocupări reale. Sunt slabe șansele ca o persoană, datorită mărimii mici a obiectului, să ajungă să fie țintă directă a impactului.
„Statistica sugerează că probabil va ajunge în ocean, dar ar putea lovi uscatul. Ar trebui să fii extrem de ghinionist ca să fii lovit”, a mai adăugat profesorul Hartigan.