Un steag al lui Ştefan cel Mare, recuperat din Grecia, va fi expus la Muzeul de Istorie

Un steag al lui Ştefan cel Mare, recuperat de statul român de la Mănăstirea Zografu, din Grecia, în 1917 şi restaurat în ultimii şapte ani, va fi expus de miercuri la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), la vernisaj urmând să participe ambasadori şi oficiali ai Ministerului Culturii.

1470 afişări

Imaginea articolului Un steag al lui Ştefan cel Mare, recuperat din Grecia, va fi expus la Muzeul de Istorie

Un steag al lui Ştefan cel Mare, recuperat din Grecia, va fi expus la Muzeul de Istorie (Imagine: Wikipedia)

Steagul va fi expus pe toată durata lunii iulie, în cadrulseriei de micro-expoziţii "Exponatul lunii".

Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc miercuri, la ora 11.00,în prezenţa ambasadorilor Franţei, Henri Paul, şi RepubliciiMoldova, Iurie Reniţă, şi a oficialilor Ministerului Culturii şiPatrimoniulu-i Naţional.

Vernisajul va fi urmat de o prezentare de specialitate privindcomplexul proces de restaurare întreprins pentru acest obiectliturgic excepţional, cunoscut sub denumirea de "Steagul lui Ştefancel Mare".

Exponatul amintit este o broderie bizantină realizată în secolulal XV-lea, care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe,socotit un simbol al biruinţei militare. Iconografia şi încadrareacronologică a piesei au creat iniţial confuzia că ar fi vorbadespre un steag de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, darabsenţa stemei Moldovei, caracteristică stindardelor militare, nususţine ipoteza amintită.

Broderia îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe aşezat pe un tron,având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. Pesteag sunt brodate două inscripţii - una în limba slavonă, cu orugăciune a domnitorului Ştefan cel Mare către Sfântul Gheorghe, şialta în limba greacă - "Sfântul Gheorghe din Ca[p]padocia" - carenu pomeneşte însă faptul că steagul ar fi fost dăruit de Ştefan celMare unei mănăstiri de la Athos, aşa cum se obişnuia în epocă.

În primăvara anului 1917, pe când România se afla în război,prin efortul consulului general al României la Salonic, G. C.Ionescu, şi cu ajutorul generalului francez Maurice Sarrail,comandantul armatelor aliate din Salonic, Regatul Român a recuperatacest preţios obiect de la Mânăstirea Zografu de pe Muntele Athos.În martie 1917, consulul comunica Ministerului Afacerilor Externecă generalul francez i-a predat drapelul, care, ulterior, a fosttrimis Legaţiei României de la Paris la bordul unui vas de războifrancez. Iniţiativa recuperării preţiosului obiect a aparţinutmarelui om politic Ion I. C. Brătianu (1864 - 1927). În cele dinurmă, pe 22 februarie 1920, Ministerul de Război preciza că steagullui Ştefan cel Mare a fost predat Marelui Stat Major, pentru a fidepus la Muzeul Militar.

Directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat pentruMEDIAFAX că, în 1882, la Mănăstirea Zografu, au fost identificatedouă steaguri care i-au aparţinut lui Ştefan cel Mare - unul cuSfântul Dimitrie călare şi cel cu Sfântul Gheorghe, care a fostrecuperat prin cedarea către călugări a unor moşii care fuseserăsecularizate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Potrivit lui Oberländer-Târnoveanu, steagul se afla "într-ostare deplorabilă" când a fost recuperat şi astfel a rămas pânăcând a fost restaurat de MNIR, timp de şapte ani şi jumătate, cufonduri din bugetul propriu de câteva zeci de mii de euro. Steagula intrat în patrimoniul MNIR la înfiinţarea acestuia, în 1970.

Iniţial, broderia steagului a fost lucrată pe suport de mătase,dublată cu o ţesătură din in. Suportul din mătase s-a degradat de-alungul timpului şi a fost înlocuit de către călugări, dinneştiinţă, cu catifea de calitate inferioară, prin decuparea şilipirea cu clei organic a broderiei pe noul suport, intervenţietotal necorespunzătoare, care a afectat starea originară a piesei.Numai îndepărtarea acestui clei, ordinar, de tâmplar, a durat maimulţi ani, a precizat directorul MNIR. El a mai menţionat că, dacănu s-ar fi acţionat şi nu ar fi fost demarat procesul derestaurare, generaţia actuală ar fi fost ultima care ar fi văzutacest obiect.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
STEAG ,
ŞTEFAN CEL MARE ,
MNIR
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.