Un telescop european a detectat oxigen în spaţiu

Telescopul Herschel lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a detectat pentru prima dată prezenţa în spaţiu a unor molecule de oxigen, potrivit unui raport publicat în această săptămână în revista Astrophysical Journal.

1136 afișări
Imaginea articolului Un telescop european a detectat oxigen în spaţiu

Un telescop european a detectat oxigen în spaţiu (Imagine: NASA)

Aceste "urme" de oxigen, care le-au scăpat multă vreme astronomilor, au fost descoperite în pepiniera stelară a constelaţiei Orion.

"Oxigenul, în calitate de element chimic gazos, a fost descoperit în 1770, însă am avut nevoie de peste 230 de ani pentru a putea să afirmăm în sfârşit cu certitudine că această moleculă foarte simplă există în spaţiu", a declarat Pau Goldsmith de la Jet Propulsion Laboratory - ce aparţine de NASA -, participant la proiectul Herschel.

Oxigenul descoperit este "închis" în gheaţa ce acoperă suprafaţa granulelor minuscule de praf. Acestea eliberează apă şi oxigen atunci când temperatura creşte.

"Acest lucru explică locul unde o parte din oxigen ar putea să se ascundă", a declarat Paul Goldsmith. "Însă nu am găsit cantităţi mari şi tot nu înţelegem deocamdată care este caracterul particular al zonei în care l-am descoperit. Universul ascunde încă multe secrete", a mai spus Goldsmith.

NASA a furnizat o parte a tehnologiei şi instrumentelor folosite la bordul telescopului Herschel, lansat în anul 2009.

Obiectivul telescopului Herschel, poziţionat la 1,4 milioane de kilometri distanţă de Terra, a fost să observe lumina emisă de galaxiile îndepărtate, în momentul în care acestea erau încă foarte tinere, pentru a înţelege mai bine modul de formare a stelelor şi a galaxiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici