Un vehicul de tip cargo Progress a fost lansat cu succes spre ISS - VIDEO

Vehiculul de tip cargo Progress M-14M a fost lansat spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în noaptea de miercuri spre joi, de la cosmodromul rus din Baikonur, Kazahstan, a anunţat Centrul de control al zborurilor spaţiale din Rusia (TSOUP) într-un comunicat.

306 afișări
Imaginea articolului Un vehicul de tip cargo Progress a fost lansat cu succes spre ISS - VIDEO

Un vehicul de tip cargo Progress a fost lansat cu succes spre ISS

Vehiculul Progress a fost lansat la ora 23.06 GMT, cu o încărcătură de 2,6 tone, mai ales apă şi carburanţi, a indicat centrul, citat de agenţiile de presă ruse.

Conectarea la ISS este prevăzută pentru 28 ianuarie, la ora 00.09 GMT, a precizat TSOUP.

În prezent, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale se află şase astronauţi - trei ruşi, doi americani şi un olandez.

Industria spaţială rusă a avut parte de un an foarte dificil, cu cinci eşecuri suferite în 2011. Cel mai recent dintre ele s-a produs pe 23 decembrie, atunci când un satelit de comunicaţii militare şi civile, Meridian, s-a prăbuşit în Siberia, din cauza funcţionării defectuoase a rachetei purtătoare Soyuz, care ar fi trebuit să îl plaseze pe orbita terestră.

Cel mai grav însă a fost eşecul suferit în august 2011 de lansatorul Soyuz, care trebuia să transporte pe Staţia Spaţială Internaţională un modul de tip cargo, incident ce a paralizat pentru trei luni programul de lansări spre ISS.

Referindu-se la aceste eşecuri, pe 10 ianuarie, directorul Roskosmos, Vladimir Popovkin, a evocat posibilitatea unui complot străin, pentru a explica pierderea unor aparate spaţiale lansate de Rusia.

"Nu ştim de ce aceste incidente cu aparatele noastre se produc exact în momentul în care ele zboară deasupra acelei zone care pentru Rusia este zona întunecată a Terrei, acolo unde noi nu putem să vedem aparatele şi de unde nu primim date telemetrice", a declarat Popovkin pentru cotidianul Izvestia.

"Nu vreau să acuz pe nimeni, dar astăzi există mijloace foarte puternice contra vaselor spaţiale, a căror utilizare nu poate fi exclusă", a continuat Popovkin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici