Vechii greci prevedeau eclipsele cu o mare precizie

Celebrul mecanism grec de calcul astronomic din Antikythera, ce datează din secolul al doilea, înaintea erei noastre, permitea grecilor să prezică eclipsele cu o mare precizie, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în revista Nature.

29 afișări
Imaginea articolului Vechii greci prevedeau eclipsele cu o mare precizie

Vechii greci prevedeau eclipsele cu o mare precizie

Eclipsele, care se repetă după un ciclu denumit al lui Saros, ce durează 19 ani, sunt notate pe o roată mare dinţată.

Acestea indică utilizatorului dacă sunt solare sau lunare şi ora la care se vor produce, au descoperit realizatorii proiectului de cercetare asupra mecanismului Antikythera.

Într-adevăr, eclipsele se decalează cu opt ore, adică 120 de grade longitudine, la fiecare perioadă.

"Mecanismul cuprinde şi o mică roată dinţată ce indică utilizatorului cum să opereze această ajustare temporală", explică John Steele, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat.

"Ştiam că acest mecanism grec, vechi de 2100 de ani, calcula perioadele complexe ale astronomiei matematice. Am fost surprinşi să constatăm că scotea în evidenţă un ciclu quadrienal al vechilor jocuri greceşti, precum Olimpiadele", a explicat Tony Freeth, un alt autor al studiului.

Folosind imagini obţinute cu ajutorul razelor X tridimensionale, cercetătorii au reuşit să descifreze numele tuturor lunilor de pe spatele mecanismului, compus dintr-un aranjament complex de cel puţin 30 de angrenaje de precizie.

Starea deplorabilă în care instrumentul a fost descoperit la începutul secolului al XX-lea de către pescarii de bureţi a îngreunat mult timp evidenţierea funcţiilor sale.

"Această tehnologie este extraordinară. De fiecare dată când o explorăm puţin mai mult, descoperim ceva mai sofisticat", a declarat Freeth.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici