Vehiculul spaţial japonez HTV s-a conectat vineri la Staţia Spaţială Internaţională

Transportorul spaţial japonez H-II Transfer Vehicle (HTV), încărcat cu provizii şi echipamente pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS), lansat în noaptea de 10 spre 11 septembrie, s-a conectat, vineri dimineaţă, la ISS, a anunţat Agenţia japoneză de explorare spaţială (JAXA), citată de AFP.

32 afișări
Imaginea articolului Vehiculul spaţial japonez HTV s-a conectat vineri la Staţia Spaţială Internaţională

Vehiculul spaţial japonez HTV s-a conectat vineri la Staţia Spaţială Internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manevrele de conectare a cargoului spaţial nipon la ISS, efectuate în noaptea de joi spre vineri, s-au derulat conform planurilor, potrivit unui comunicat emis de JAXA.

"Odată cu conectarea la ISS, am depăşit o etapă foarte importantă", a comentat directorul JAXA, Keiji Tachikawa, care a adăugat că acest lucru a fost posibil graţie tehnologiilor japoneze.

HTV a ajuns pe aceeaşi orbită cu ISS, la o distanţă de 5 kilometri, joi seară, iar apoi s-a apropiat treptat de avanpostul spaţial. Această fază de deplasare, foarte riscantă, care a inclus numeroase operaţiuni delicate de reglare a direcţiei, s-a încheiat vineri dimineaţă, când HTV s-a poziţionat la o distanţă de 10 metri de ISS. Transportorul spaţial japonez a fost manevrat apoi cu ajutorul unui braţ robotizat, de astronauţii de la bordul ISS, fiind, în cele din urmă, conectat la Staţia Spaţială Internaţională.

HTV, un transportor cilindric, cu o lungime de 10 metri şi cu un diametru de 4,4 metri, încărcat cu 4,5 tone de provizii şi echipamente tehnice, este un vehicul spaţial fără echipaj uman la bord, de unică folosinţă. JAXA intenţionează să folosească în anii următori şapte astfel de transportoare spaţiale.

Un vehicul HTV va aproviziona ISS în fiecare an, până în 2015, transportând aproximativ 6 tone de echipamente, provizii şi combustibil la fiecare misiune.

La primul lui zbor, HTV, considerat încă un vehicul experimental, le-a adus astronauţilor de pe ISS alimente, produse cosmetice şi diverse echipamente de măsurare ce vor fi folosite în cadrul unui program japonez de cercetare, numit SMILES. Acest program va evalua nivelul de poluare din stratosferă, prin analizarea compoziţiei acesteia.

Acest prim vehicul spaţial HTV a fost lansat în spaţiu pe 11 septembrie, cu ajutorul unei rachete japoneze (H-2B).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici