Ventilatorul reduce riscul de sindrom al morţii subite la sugari

Folosirea ventilatorului în camerele în care dorm bebeluşii reduce riscul de sindrom al morţii subite a sugarului, boala pentru care medicii nu au încă o explicaţie exactă, conform unui studiu publicat în SUA, în Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

829 afișări
Imaginea articolului Ventilatorul reduce riscul de sindrom al morţii subite la sugari

Utilizarea ventilatorului reduce riscul de sindrom al morţii subite a sugarului

Legătura dintre o bună aerisire a camerei şi riscul de sindrom al morţii subite a sugarului, care este principala cauză de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între o lună şi un an, nu a fost suficient examinată până în prezent, a declarat Kimberly Coleman-Phox, cercetător în cadrul organizaţiei Kaiser Permanente şi principalul autor al acestui studiu.

Cercetătoarea a analizat informaţiile obţinute în cursul întâlnirilor avute cu 185 de mame ale căror sugari au decedat din cauza acestui sindrom. Informaţiile au fost comparate cu cele obţinute de la alte 312 mame ale căror copii erau în viaţă.

Aceste mame au fost chestionate dacă au folosit un ventilator, o tetină, dacă au deschis fereastra camerei sugarului în timp ce acesta dormea, cât de mare era salteaua, câte pături foloseau, precum şi temperatura camerei.

Studiul a scos la iveală faptul că folosirea unui ventilator reduce cu 72% riscul de sindrom al morţii subite al sugarului. Această scădere a riscului ajunge la 94% în camerele în care temperatura trece de 21 de grade. Scăderi importante ale riscului de deces au fost înregistrate şi în cazul sugarilor care dorm pe o parte sau în acelaşi pat cu o altă persoană, alta decât părinţii lui, sau care nu folosesc tetina.

Coleman-Phox este de părere că o ventilare insuficientă a camerei poate conduce la acumularea de dioxid de carbon (CO2) în jurul nasului şi a gurii sugarului, crescând astfel riscul ca acesta să inspire din nou CO2.

Culcarea bebeluşilor pe spate, fără pătură şi pernă, la o temperatură moderată, precum şi limitarea fumatului pasiv au permis obţinerea unor progrese considerabile în privinţa limitării riscurilor de sindrom al morţii subite a sugarului. Numărul deceselor provocate de acest sindrom a scăzut cu 56% în Statele Unite, unde ventilatoarele sunt utilizate foarte mult, în perioada 1992 - 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici