Veriga lipsă de la maimuţe la homo sapiens? Australopithecus sediba prezintă trăsături umane şi simiene deopotrivă

Paleontologii au descoperit trăsături parţial umane şi parţial simiene la o serie de fosile bine conservate, care datează din urmă cu aproximatv două milioane de ani, descoperite în 2008 într-o peşteră din Africa de Sud.

1047 afișări
Imaginea articolului Veriga lipsă de la maimuţe la homo sapiens? Australopithecus sediba prezintă trăsături umane şi simiene deopotrivă

Veriga lipsă de la maimuţe la homo sapiens? Australopithecus sediba prezintă trăsături umane şi simiene deopotrivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fosilele speciei, numite Australopithecus sediba, au fost descoperite în august 2008, la Malapa, şi aparţineau unei specii neclasificate pre-umanoide, din urmă cu circa două milioane de ani, explicau oamenii de ştiinţă în aprilie 2010.

Primele cercetări au arătat că membrii speciei Australopithecus sediba mergeau în poziţie verticală şi împărtăşeau multe trăsături fizice cu cele mai vechi specii umanoide cunoscute.

Totuşi, cele mai recente cercetări au descoperit că specia Australopithecus sediba comportă şi trăsături apropiate celor ale omului modern. Specia avea membre superioare similare celor umane, glezne sofisticate şi un creier mic, dar avansat, cu o formă care o apropie mai mult de om decât de cimpanzeu.

De asemenea, cercetătorii au mai subliniat că mâinile speciei Australopithecus sediba sugerează că aceste vieţuitoare îşi făureau singure unelte, pe care le şi foloseau.

Cercetătorii au mai sugerat că Australopithecus sediba ar putea fi "veriga lipsă" în lanţul evoluţiei de la maimuţe la Homo sapiens şi ar putea duce la reconsiderarea arborelui genealogic al omului modern.

Fosilele, printre care rămăşiţele oaselor unui tânăr mascul şi al unei femele adulte, au fost expuse la University of the Witwatersrand din Johannesburg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici