Vestigiile unui templu maya dedicat "soarelui nocturn", descoperite în Guatemala

Arheologii din Guatemala şi Statele Unite ale Americii au descoperit vestigiile unui templu maya dedicat "soarelui nocturn", sub piramida din situl Zotz, din pădurea Peten, la o distanţă de 550 de kilometri de capitala guatemaleză, la graniţa cu Mexicul.

1531 afișări
Imaginea articolului Vestigiile unui templu maya dedicat "soarelui nocturn", descoperite în Guatemala

Vestigiile unui templu maya dedicat "soarelui nocturn", descoperite în Guatemala (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Printre descoperiri se află o mască din stuc, ce are o înălţime de 1,5 metri, şi o friză, descrisă ca fiind "o sculptură incredibilă (...) prin funcţia sa de omagiu adus Soarelui", a declarat, miercuri, directorul proiectului arheologic din Zotz, americanul Thomas Garrison de la Universitatea South California, explicând descoperirile făcute, într-o conferinţă organizată la Palatul naţional al culturii din Guatemala.

Arheologul Edwin Roman, de la Universitatea Austin, consideră că iconografia pieselor dezgropate sugerează "o glorificare a Soarelui", iar friza care domina intrarea în templu simbolizează cele trei faze ale acestuia, potrivit culturii maya.

"Soarele nocturn" este simbolizat de un jaguar, evocat în principala carte a poporului maya, Popol Vuh.

Pe faţadele acestui templu, arheologii au descoperit măşti din stuc înalte de 1,5 metri, dar şi multe alte măşti mai mici, reprezentând chipuri umane sau glife.

"Templul avea probabil 14 măşti la nivelul frizei, dar numai opt dintre ele au fost găsite" până în prezent, iar din acest motiv săpăturile trebuie să fie continuate, a adăugat Edwin Roman.

Thomas Garrison crede că multe alte vestigii urmează să fie descoperite, întrucât doar 40% din edificiu a fost cercetat până acum.

Niciun element scris sau simbolic nu a fost găsit în templu pentru ca cercetătorii să poată să determine perioada în care acesta a fost construit, însă analizele cu carbon efectuate au indicat faptul că templul a fost construit între anii 350 şi 400 e.n.

Civilizaţia maya a trăit în sudul Mexicului, Guatemala, Honduras, Salvador şi Belize şi a cunoscut apogeul în perioada 250 - 900 e.n., înainte de începerea perioadei de degradare a imperiului (900-1200 e.n.).

"Descoperirea este importantă, întrucât ea reprezintă templul soarelui nocturn şi corespunde primului guvern, care a fost înmormântat sub piramida Diavolului, un frumos edificiu sublim decorat", a adăugat Garrison.

În această piramidă, înaltă de 13 metri şi amplasată într-un palat, se află mormântul guvernatorului şi fondatorului primei dinastii El Zotz, cunoscută şi sub denumirea Pa'Chan (cer fortificat).

Săpăturile din acest sit arheologic au debutat în 2006, iar descoperirile cele mai importante au fost făcute în ultimii trei ani.

În total, situl conţine 200 de structuri, în special stele din stuc aflate într-o stare proastă de conservare, şi a fost victima jafurilor comise de autori necunoscuţi. În 1970, un buiandrug din lemn provenind din acest sit a fost descoperit într-un muzeu din oraşul american Denver.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici