Vitali Ginzburg, unul dintre creatorii bombei atomice sovietice, a murit

Fizicianul rus Vitali Ginzburg, unul dintre creatorii bombei atomice sovietice şi laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul 2003, a decedat la vârsta de 93 de ani, a anunţat, luni, Academia de ştiinţe din Rusia.

104 afișări
Imaginea articolului Vitali Ginzburg, unul dintre creatorii bombei atomice sovietice, a murit

Vitali Ginzburg, unul dintre creatorii bombei atomice sovietice, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A murit în urma unui stop cardiac", a declarat Irina Pressniakova, purtătoarea de cuvânt a Academiei de ştiinţe din Rusia. Potrivit presei locale, Vitali Ginzburg a murit în noaptea de duminică spre luni.

Născut în 1916, înainte de Revoluţia bolşevică, el a participat la conceperea primei bombe atomice sovietice, la sfârşitul anilor 1940 şi începutul anilor 1950, alături de fizicianul rus Andrei Saharov, devenit ulterior un celebru disident anticomunist.

În 2003, Vitali Ginzburg a primit premiul Nobel pentru fizică, împreună cu americanul de origine rusă Alexei Abrikossov şi cu americanul Anthony Leggett, pentru contribuţia lor la definirea teoriei supraconductivităţii.

Ateu declarat, de origine evreiască, Vitali Ginzburg a criticat locul ocupat în societate de Biserica ortodoxă din Rusia postsovietică, după dezmembrarea URSS, în 1991.

În 2007, numele lui a figurat pe lista celor 10 personalităţi care au semnat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui de atunci al Rusiei, Vladimir Putin, denunţând "clericizarea" ţării şi criticând faptul că religia ortodoxă constituia materie de studiu în şcolile publice.

Această scrisoare a atras atenţia opiniei publice din Rusia şi a provocat numeroase proteste din partea grupurilor ortodoxe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici