O arsură solară gravă poate fi extrem de inconfortabilă și poate crește și riscul de cancer de piele.
Deși știm cu toții cum arată pielea arsă de soare – roșie și dureroasă – s-ar putea să nu fie atât de clar ce se întâmplă sub piele.
„În esență, este o inflamație”, a spus dr. Rachel Abbott, dermatolog consultant specializat în cancer de piele pentru consiliul de sănătate al Universității Cardiff și Vale.
„Este declanșată de radiațiile ultraviolete, în principal UVB, dar și de UVA”.
Radiațiile ultraviolete sunt cancerigene și, atunci când pătrund în piele, declanșează o reacție inflamatorie, a spus dr. Abbott.
Histaminele – substanțe chimice produse de sistemul imunitar al organismului – și prostaglandinele – compuși care ajută organismul să facă față leziunilor și bolilor – sunt eliberate pe măsură ce organismul începe să reacționeze la leziuni, potrivit SkyNews.
Deși pielea inflamată, roșie și mâncărime va dispărea, aceste substanțe cancerigene vor provoca leziuni permanente ADN-ului, potrivit dr. Abbott.
„Roșeața și durerea pot fi tratate simptomatic, dar leziunile ADN-ului sunt permanente”, a spus ea.
„Toți avem mecanisme de reparare a ADN-ului în organism. Dar acesta este motivul pentru care asistăm la o creștere atât de masivă a cancerului de piele, deoarece [pe măsură ce îmbătrânim], lupta dintre leziunile ADN-ului și celulele pielii devine mai puternică decât poate face față sistemul imunitar”.
De la începutul anilor 1990, numărul cazurilor de cancer de piele în Marea Britanie s-a dublat, iar anul trecut, numărul cazurilor era estimat să atingă un nivel record de 20.800, potrivit Cancer Research UK.
Organizația caritabilă pentru cancer a atribuit parțial creșterea numărului de cazuri grupurilor de persoane în vârstă care „știu mai puțin despre pericolele bronzării în tinerețe” și care „ar fi putut profita de boom-ul pachetelor de vacanță ieftine din anii 1960”.
Acest lucru ar duce la o expunere crescută la soare și la mai multe leziuni ale ADN-ului, crescând riscul de cancer de piele pe termen lung.
În prezent, nu există un tratament concludent pentru a trata leziunile ADN-ului cauzate de arsurile solare, deși dr. Abbott a spus că se fac progrese „interesante” în acest domeniu.
În schimb, modalitatea de a preveni deteriorarea pe termen lung este protejarea împotriva razelor UV.
„Mulți oameni asociază temperatura cu căldura soarelui, dar de fapt indicele UV este factorul critic. Și acesta atinge de obicei valoarea maximă în jurul prânzului”, a spus dr. Abbott.
Contrar a ceea ce ar putea crede unii, crema de protecție solară ar trebui să fie ultima soluție.
Umbra „este cea mai eficientă”, a spus ea, dar dacă trebuie să stați în soare, „evident, recomandăm pălării, îmbrăcăminte și apoi cremă de protecție solară”.
„Este ultima soluție pentru zonele pe care nu le puteți acoperi cu îmbrăcăminte, pălării și ochelari de soare”.
Organizația caritabilă pentru îngrijirea cancerului Macmillan recomandă o cremă de protecție solară cu factor de protecție solară (SPF) de 50 sau cel puțin 30 și reaplicarea ei în mod regulat.
„Nu există bronzare sigură”, sfătuiește organizația caritabilă.
De asemenea, recomandă utilizarea a aproximativ șase până la opt lingurițe de cremă de protecție solară pentru un adult – o linguriță pentru fiecare membru, una pentru piept, una pentru spate și una pentru cap și gât.