Prima pagină » Știrile zilei » Astronomii au descoperit o posibilă nouă planetă pitică care orbitează mult dincolo de Pluto

Astronomii au descoperit o posibilă nouă planetă pitică care orbitează mult dincolo de Pluto

O planetă pitică recent descoperită, numită „Ammonite” (2023 KQ14), a fost observată în sistemul solar exterior și ar putea răsturna existența Planetei Pluto.
Astronomii au descoperit o posibilă nouă planetă pitică care orbitează mult dincolo de Pluto
Captură foto X

Detectat pentru prima dată în martie 2023 de telescopul japonez Subaru din Hawaii, acest obiect a fost denumit 2023 KQ14 și poreclit Ammonite. Apariția lui Ammonite pune, de asemenea, sub semnul întrebării ceea ce se cunoaște sub numele de ipoteza Planetei Nouă, care sugerează că ar putea exista o a noua planetă nedescoperită în sistemul nostru solar.

Astronomii au descoperit o posibilă nouă planetă pitică care orbitează mult dincolo de Pluto.

Condusă de cercetători din Japonia, echipa a anunțat descoperirea lui Ammonite într-un articol publicat pe 14 iulie în revista Nature Astronomy. Obiectul își trage numele de la fosila unui cefalopod dispărut de mult timp, deoarece a fost identificat în cadrul proiectului de cercetare „Formarea sistemului solar exterior: o moștenire înghețată” (FOSSIL).

Al patrulea sednoid descoperit până în prezent

Ammonite este clasificat ca un sednoid, adică un obiect situat dincolo de Neptun – cea mai îndepărtată planetă confirmată din sistemul nostru solar – cu o orbită particulară. Este al patrulea sednoid descoperit până în prezent. Termenul „sednoid” provine de la planeta pitică Sedna, care există la marginea sistemului nostru solar și a fost descoperită în 2004, potrivit LiveScience.

Atunci când descriu orbitele corpurilor cerești, astronomii folosesc unități astronomice (UA). Distanța dintre Pământ și Soare este de aproximativ 1 UA. Urmând o traiectorie eliptică, Sedna se află la aproximativ 76 UA de Soare în punctul său cel mai apropiat (periheliu) și la 900 UA în punctul său cel mai îndepărtat (afeliu). Ammonite, între timp, se află între 66 și 252 UA de Soare în punctele cele mai apropiate și cele mai îndepărtate ale orbitei sale.

Ar putea exista o planetă de dimensiunea lui Neptun

Descoperirea lui 2023 KQ14 diminuează posibilitatea existenței unei a noua planete în sistemul nostru solar, potrivit autorilor studiului. Propusă pentru prima dată în 2016, ipoteza Planetei Nouă sugerează că ar putea exista o planetă de dimensiunea lui Neptun care orbitează în jurul Soarelui la o distanță de aproximativ 20 până la 30 de ori mai mare decât cea a lui Neptun.

Această planetă ar explica orbitele excentrice ale corpurilor mai mici din Centura Kuiper, care este vasta întindere de roci înghețate care înconjoară sistemul solar exterior. Se crede că gravitația unui corp mult mai masiv, cum ar fi o planetă, ar putea ghida aceste obiecte mai mici. Cu toate acestea, relația dintre orbita celui mai nou sednoid și cea a celorlalte trei sednoide cunoscute pune sub semnul întrebării această ipoteză.

„Ipoteza planetei 9 se bazează pe faptul că sednoizii cunoscuți au orbita grupată pe o parte a sistemului solar”, a declarat pentru Live Science într-un e-mail Shiang-Yu Wang, coautor al studiului și cercetător la Institutul de Astronomie și Astrofizică din Taiwan.

Ammonite este unic printre acești sednoizi, deoarece orbita sa se află pe partea opusă — punctul său cel mai îndepărtat de Soare se află în direcția opusă punctelor cele mai îndepărtate ale celorlalți sednoizi. Faptul că există acum un obiect cunoscut care orbitează pe această traiectorie reduce posibilitatea ca o planetă mare să se afle și ea acolo.

Orbita actuală a lui 2023 KQ14 nu se aliniază cu cele ale celorlalte trei sednoide

„Faptul că orbita actuală a lui 2023 KQ14 nu se aliniază cu cele ale celorlalte trei sednoide reduce probabilitatea ipotezei Planetei Nouă”, a declarat într-un comunicat de presă Yukun Huang, coautor al studiului și cercetător la Observatorul Astronomic Național al Centrului de Astrofizică Computațională din Japonia. „Este posibil ca o planetă să fi existat odată în Sistemul Solar, dar să fi fost ulterior ejectată, provocând orbitele neobișnuite pe care le vedem astăzi”.

Alți astronomi consideră, de asemenea, că Ammonite pune sub semnul întrebării această ipoteză. „Problema este că dovezile din aliniere nu au fost niciodată convingătoare din punct de vedere științific și nu au devenit mai puternice, nici măcar în ultimii 10 ani”, a declarat pentru Live Science David Jewitt, profesor de astronomie la Universitatea din California, Los Angeles, care nu a fost implicat în descoperirea lui Ammonite.

„Ammonite nu se aliniază cu aceste șase obiecte, ceea ce slăbește argumentele în favoarea Planetei Nouă sau înseamnă că aceasta trebuie să fie foarte îndepărtată și, prin urmare, dificil de detectat”, a declarat pentru Live Science Christopher Impey, profesor de astronomie la Universitatea din Arizona, care nu a fost implicat în descoperirea sednoidului.

Dar Impey este încrezător că, dacă există într-adevăr o Planetă Nouă, Observatorul Vera C. Rubin din Chile, recent activat, va putea confirma în curând existența acesteia. „Dacă Planeta Nouă există, va fi aproape sigur găsită în datele studiului în câțiva ani”, a spus el.

Citește și