Prima pagină » Știrile zilei » Buck Moon sau Luna Cerbului: Cum să observi Luna plină cea mai îndepărtată de Soare din acest an

Buck Moon sau Luna Cerbului: Cum să observi Luna plină cea mai îndepărtată de Soare din acest an

Luna plină din iulie, numită ”Buck Moon” sau ”Luna Cerbului”, va fi la apogeu joi, 10 iulie, și va fi cel mai bine vizibilă la răsăritul lunii. Este cea mai îndepărtată lună plină de soare din tot anul și una dintre cele mai joase de pe cer.
Buck Moon sau Luna Cerbului: Cum să observi Luna plină cea mai îndepărtată de Soare din acest an
Sursa foto: Hepta
Mihaela Ionita
07 iul. 2025, 12:59, Social

Prima lună plină a verii astronomice în emisfera nordică este pe cale să răsară. Cunoscută sub numele de Buck Moon, ea va atinge punctul culminant joi, 10 iulie, și va fi una dintre cele mai joase luni pline ale anului.

Deși luna ajunge oficial la faza de plenitudine la ora 16:38 EDT (23.38 EEST) pe 10 iunie, acel moment are loc în timp ce luna este încă sub orizont pentru observatorii din America de Nord.

Cel mai bun moment pentru a vedea luna plină Buck va fi la răsăritul lunii, la apusul soarelui, joi seara, când luna va apărea la orizontul estic ca un glob portocaliu.

Folosiți un calculator lunar pentru a determina ora exactă la care ar trebui să căutați luna din locația în care vă aflați, potrivit Live Science.

Luna Buck va fi în Săgetător, una dintre cele mai faimoase constelații de vară din emisfera nordică. Cu toate acestea, această constelație zodiacală nu are stele strălucitoare, așa că nu vă așteptați să vedeți vreuna în apropierea lunii pline.

Luna plină din iulie este una dintre cele mai joase din an

Luna plină din iulie este una dintre cele mai joase din an, a doua după Luna Căpșunilor din 11 iunie, deoarece apare relativ devreme în lună.

Prin definiție, luna plină este opusă soarelui pe cer, deci îi oglindește poziția. Când soarele este cel mai sus pe cer — așa cum a fost la solstițiul de vară din 20 iunie — luna este la cel mai jos nivel.

Prin urmare, Luna Buck va oglindi arcul jos al soarelui în timpul iernii, răsărind în timpul amurgului pe cerul sud-estic, plutind peste cerul sudic fără a se îndepărta prea mult deasupra orizontului sudic, apoi apunând în sud-vest la răsărit.

Apropierea lunii Buck de orizont pe tot parcursul nopții va spori dimensiunea și culoarea aparentă a acesteia, făcând-o să pară mai mare decât de obicei.

„Iluzia lunii” este numele acestui truc pe care creierul nostru ni-l joacă, potrivit NASA.

Luna Buck va fi, de asemenea, cea mai îndepărtată lună plină de soare, deoarece orbita Pământului în jurul soarelui este ușor eliptică.

Pe 3 iulie, Pământul se afla la afeliu, punctul său cel mai îndepărtat de Soare pe traiectoria sa orbitală. Deoarece următoarea lună plină se află pe partea Pământului îndepărtată de Soare, aceasta este cea mai îndepărtată lună plină a anului.

Luna Buck este numită astfel după coarnele noi ale cerbilor masculi care apar în iulie în America de Nord, potrivit Timeanddate.com. Alte denumiri ale amerindienilor pentru luna plină din această lună includ Luna Somonului, Luna Zmeurii și Luna Tunetului.

O denumire engleză pentru luna plină din iulie este Luna Fânului, datorită apropierii de recolta de vară, în timp ce denumirile celtice pentru aceasta includ Luna Revendicării, Luna Wyrt, Luna Ierburilor și Luna Hidromelului.

Următoarea lună plină, Luna Sturionului, va răsări sâmbătă, 9 august.