Ce se întâmplă cu Untold şi celelalte mari festivaluri din România în urma pandemiei de coronavirus

  • Industria de evenimente de la noi din ţară trece prin momente dificile.
  • Cum speră organizatorii să-i ajute statul român?
  • Ce poţi face tu pentru a salva vara
Urmărește
12336 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă cu Untold şi celelalte mari festivaluri din România în urma pandemiei de coronavirus
Organizatorii de evenimente au pierderi foarte mari si mulţi sunt în pericol să iasă din business. Până ieri, mai toţi sperau să reia evenimentele cel târziu în luna mai, variantă care oricum era neplăcută. Între timp, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume, Glastonbury, a anunţat că îşi anulează ediţia aniversară (de 50 de ani), care urma să se desfăşoare la finalul lui iunie in Marea Britanie (săptămâna trecută abia anunţaseră artiştii, deci încă erau optimişti că se face). Situaţia s-a înrăutăţit brusc. In contextul ăsta, am vrut să aflăm direct cu ce ce confruntă organizatorii de concerte şi festivaluri de la noi şi ce speranţe au pentru perioada următoare.
 
Răspunsuri oferite de Codruţa Vulcu, Preşedinte AROC – Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale. Printre membrii AROC se află festivaluri şi organizatori ca Electric Castle, ARTmania Festival, Emagic, Neversea Festival, UNTOLD şi Summer Well.
 
Sunt festivaluri de la noi despre care ştiţi că iau serios în considerare anularea ediţiei de anul ăsta? V-a spus cineva că se gândeşte la asta?
 
La acest moment, cu siguranţă evenimentele din luna aprilie sunt afectate, ţinând cont de faptul că starea de urgenţă se întinde pe o perioadă de minim 30 de zile. În luna mai avem deja evenimente mari anulate, precum Eurovision-ul, ceea ce reprezintă un semnal referitor la ceea ce ar putea urma.
 
Ca organizaţie, urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei, suntem în permanent dialog cu membrii noştri, dar şi cu autorităţile statului.
 
Siguranţa comunităţii şi a publicului este cea mai importantă şi cu toţii trebuie să depunem un efort pentru a îmbunătăţi situaţia. Din acest motiv, îndemnăm publicul să se informeze din surse oficiale, să respecte întru totul recomandările autorităţilor, căci doar cu responsabilitate, printr-un efort comun putem trece de această perioadă dificilă, pentru a ne putea bucura împreună de formaţiile favorite.
 
Ce poate face statul, concret, pentru a ajuta industria? Pe scurt, cele mai importante 3 puncte – măsuri.
 
În condiţiile incertitudinii desfăşurării evenimentelor, am solicitat ca măsură excepţională şi temporară, modificarea exigibilităţii TVA (şi implicit a exigibilităţii plăţii TVA) pentru veniturile obţinute din prestările de servicii din domeniul organizării de evenimente (servicii publicitare, marketing, producţie, sponsorizări), inclusiv din vânzarea biletelor pentru spectacole/ acces evenimente/ festivaluri. Exigibilitate adică amânarea scadenţei pentru plata TVA-ului.
Am solicitat şi modificarea termenului de plată a impozitului reţinut din veniturile impozabile obţinute din România de nerezidenţi din domeniul organizării de evenimente, prin completarea/ modificarea art 224 alin (5) din L227/2015 privind Codul fiscal.
De asemenea, a fost solicitată amânarea plăţii pentru cel puţin un trimestru (cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei) pentru impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, impozitul pe profit, impozit pe veniturile micro-întreprinderilor, TVA.
Adică, măsuri menite să susţină organizatorii din zona culturală şi a organizării de evenimente pentru ca aceştia, în contextul actual de incertitudine asupra proiectelor, să aibă cum să supravieţuiască şi să plătească în continuare, de exemplu, salariile angajaţilor (de care depind şi familiile acestora).
 
Despre ce pierderi crezi că am putea vorbi la nivelul industriei, de la noi şi de afară?
 
Sunt doi factori care vor influenţa acest aspect: primul – pe ce perioadă se va întinde restricţia de a organiza evenimente şi festivaluri. Al doilea: cât de adâncă va fi criza financiară, economică şi socială la finalul acestei pandemii.
 
Extinderea pierderilor financiare este foarte greu de anticipat în acest moment, mai ales că situaţia se schimbă de la o zi la alta, chiar şi de la o oră la alta.
 
La acest moment suntem preocupaţi cu precădere de modurile în care putem oferi o plasă de siguranţa atât pentru angajaţii, cât şi pentru colaboratorii noştri. Mulţi dintre aceştia sunt liber-profesionişti şi depind atât ei, cât şi familile lor, de veniturile din perioada primăverii-verii.
 
Ce îndemn aveţi către iubitorii de concerte/festivaluri?
 
Să respecte întru totul recomandările date de autorităţi, să se informeze din surse oficiale, să arate înţelegere, respect şi empatie pentru cei din jur şi să pună binele colectiv înaintea unui bine personal imediat. Doar împreună, colaborând şi, de asemenea, fiind responsabili fiecare dintre noi, vom putea trece peste această grea încercare.
 
#SaveTheSummer
 
Autor: Alexandru Anghel

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici