Comisarul european, Corina Creţu, despre victimele Holocaustului: Sacrificiul celor care au murit în lagăre ne aminteşte că suntem şi trebuie să rămânem oameni

Comisarul european Corina Creţu a transmis duminică, cu ocazia Zilei Internaţionale e Comemorare a Victimelor Holocaustului, că nu ar trebui să îi uităm pe românii care s-au opus „soluţiei finale” şi că sacrificiul acestora ar trebui să ne amintească că suntem şi trebuie să rămânem oameni.

1016 afișări
Imaginea articolului Comisarul european, Corina Creţu, despre victimele Holocaustului: Sacrificiul celor care au murit în lagăre ne aminteşte că suntem şi trebuie să rămânem oameni

Comisarul european, Corina Creţu, despre victimele Holocaustului: Sacrificiul celor care au murit în lagăre ne aminteşte că suntem şi trebuie să rămânem oameni

„Ziua Internaţională a Holocaustului este una de comemorare şi de păstrare în amintirea oamenilor ca un moment tragic din istoria recentă a civilizaţiei moderne, când raţiunea şi umanitatea au fost anulate de violenţă şi de barbarie. Sacrificiul celor care au murit în lagăre ne aminteşte că suntem şi trebuie să rămânem oameni. (...) Nu ar trebui să ii uităm azi pe acei români care, in ciuda politicii oficiale a statului de atunci, s-au opus 'soluţiei finale' şi au salvat cât de multe vieţi au putut”, a scris pe Facebook Corina Creţu.

Comisarul European a afirmat că oamenii ar trebui să îşi aducă aminte şi de ceilalţi eroi care s-au sacrificat în lagărele de exterminare.

„Să ne aducem aminte şi de milioanele de alţi cetăţeni rromi, polonezi, români, sârbi, italieni — practic din toată Europa ocupată — care au murit, la rândul lor, în lagăre de muncă sau de exterminare”, a adăugat Corina Creţu.

Aceasta aminteşte că peste şase milioane de evrei au pierit pe 27 ianuarie 1945.

„Pe 27 ianuarie 1945, armatele sovietice eliberau lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau şi astfel lumea avea în faţa ochilor întreaga oroare a 'soluţiei finale', tratamentul aplicat de nazişti populaţiei de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă şi din cele ale aliaţilor ei. Circa şase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparţinut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică şi sper că am învăţat lecţiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori. Este unică, pentru că nimeni, niciodată, nu şi-a propus dispariţia unei întregi etnii, cu metodă, rece, calculat, fără scrupule şi fără nici cel mai mic regret. Aceasta tragedie a fost un eşec al omeniei, dar şi unul al democraţiei”, a mai scris Corina Creţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici