Congresul USR, convocat sâmbătă să aleagă al doilea preşedinte într-un singur an

Delegaţii la Congresul USR de la Poiana Braşov sunt chemaţi să aleagă preşedintele partidului dintre vicepreşedinţii Dan Barna şi Vlad Alexandrescu, însă reuniunea se anunţă tensionată în condiţiile în care o parte dintre filiale sunt nemulţumite de modul în care au fost desemnaţi delegaţii.

747 afişări

Imaginea articolului Congresul USR, convocat sâmbătă să aleagă al doilea preşedinte într-un singur an

Congresul USR, convocat sâmbătă să aleagă al doilea preşedinte într-un singur an

Congresul USR va începe, sâmbătă, de la ora 10, la Hotelul Piatra Mare din Poiana Braşov, cu discursul preşedintelui interimar Elek Levente, după care cei doi aspiranţi la postul de preşedinte îşi vor prezenta programul. Organizatorii estimează că procesul de votare se va încheia la ora 14, iar până în jurul orei 16 se va şti cine este noul lider al partidului.

Însă programul ar putea fi dat peste cap de tensiunile existente în interiorul USR. Iniţial, în cursă au fost trei candidaţi. Dan Barna candidează de pe o platformă de centru-dreapta care vrea să definească USR drept un partid liberal. Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în cabinetul Cioloş, îi are în jurul său grupaţi pe cei care vor să facă din USR un partid apărător al drepturilor civile, aşa-numita aripă progresistă, în care o figură importantă este cea a unui alt ministru din guvernul Cioloş, Cristian Ghinea.

Însă tensiunile au apărut avându-l ca protagonist pe deputatul Cristian Seidler. Iniţial acesta şi-a anunţat candidatura, sprijinit fiind de membrii partidului apropiaţi de ideile lui Nicuşor Dan, care a susţinut că în interiorul USR trebuie să coexiste mai multe orientări ideologice, cel puţin o vreme, iar în chestiunile care pot diviza partidul, precum referendumul privind familia, să fie evitată o poziţionare categorică care ar putea să creeze nemulţumiri interne.

Lucrurile s-au complicat luni, când Seidler şi-a anunţat retragerea din cursă motivând decizia prin faptul că desemnarea delegaţilor la Congres nu s-a făcut în mod unitar la nivelul întregii ţări. „Sunt nişte chestiuni care ţin de pregătirea Congresului şi aplicarea neunitară a unor reguli, iar eu sunt adeptul unor reguli unitare. Acesta e motivul pentru care m-am retras. Este vorba de aplicarea neunitară a sistemului de vot care pregăteşte Congresul în filiale”, a spus deputatul Cristian Seidler.

Disputa a fost generată de desemnarea delegaţilor din partea organizaţiei Bucureşti, una dintre cele mai puternice al Uniunii. Alegerile pentru delegaţi au fost anulate de către Comisia Naţională de Arbitraj, invocându-se faptul că nu a fost utilizată aceeaşi procedură ca la alegerile în vederea Congresului de la Cluj în care fusese ales Nicuşor Dan. Nemulţumit de decizie, Seidler s-a retras din cursă.

Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat că regretă retragerea deputatului Uniunii, Cristian Seidler, din competiţia pentru preşedinţia partidului, arătând că, în cazul în care ar fi câştigat alegerile, acesta ar fi fost un lider „valoros”. „Procesul de desemnare a delegaţilor se desfăşoară potrivit deciziilor luate de organismele statutare ale USR şi regulilor aplicate şi la Congresul de la Cluj, unanim acceptate, necontestat şi care au dus, la acel moment, la alegerea lui Nicuşor Dan ca preşedinte USR”, a precizat Elek Levente.

Disputa s-a extins de la Bucureşti la nivelul filialelor din ţară. Potrivit unor surse din partid, delegaţii filialelor din Moldova ar urma să nu participe la alegerea preşedintelui în semne de protest, iar organizaţia de Gorj este posibil să-i susţină, invocând inclusiv faptul că Congresul nu se desfăşoară potrivit statutului.

Geneza acestor tensiuni datează din perioada în care primul preşedinte al USR, Nicuşor Dan, s-a trezit că este în minoritate faţă de restul conducerii partidului în ceea ce priveşte poziţionarea faţă de referendumul iniţiat de Coaliţia pentru Familie. În pofida acestor divergenţe de idei, Dan a fost reconfirmat, în luna mai, în Congresul de la Cluj, drept preşedintele USR, dar la scurtă vreme Biroul Naţional a decis că USR va milita împotriva modificării Constituţiei în ce priveşte familia, decizie pe care Nicuşor Dan a vrut să o evite. În consecinţă, şi-a anunţat demisia din partid.

Într-o încercare de a aplana conflictul, conducerea a decis să organizeze un referendum intern pe această temă, însă rezultatul scrutinului din USR i-a fost nefavorabil lui Nicuşor Dan. În luna august, 52,7% dintre membrii Uniunii Salvaţi România au votat pentru o poziţionare a partidului privind iniţiativa de modificare a Constituţiei iniţiată de Coaliţia pentru Familie, astfel că Nicuşor Dan a rămas în afara partidului pe care l-a fondat. Pe de altă parte, o parte dintre membrii USR au rămas apropiaţi ideilor sale, iar exponentul acestui grup era Cristian Seidler.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
USR ,
CONGRES ,
NICUSOR DAN ,
partid
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.