Cum „sună” cele 5.000 de „lumi” aflate în afara Sistemului nostru Solar. Exoplanetele, „explicate” cu ajutorul sonificării VIDEO

  • NASA a anunţat săptămâna trecută că a ajuns la 5.005 exoplanete confirmate.
  • Fiecare exoplanetă este unică şi are sunetul ei unic.
  • Cu ajutorul sonificării, putem vedea sunetul fiecărei planete în parte.
1785 afișări
Imaginea articolului Cum „sună” cele 5.000 de „lumi” aflate în afara Sistemului nostru Solar. Exoplanetele, „explicate” cu ajutorul sonificării VIDEO
Mici şi solide întocmai ca Pământul, sau giganţi gazoşi ca Jupiter sau chiar mai mari decât ea, exoplanetele reprezintă „lumi” inedite, misterioase. Peste 30 de ani de muncă au fost necesari oamenilor de ştiinţă pentru a le descoperi. 
 
Primele două exoplanete au fost descoperite în 1992, iar de atunci, anual, au fost descoperite şi altele, până la atingerea cifrei impresionante de 5.005.
 
Calea Lactee cuprinde sute de miliarde de planete, multe dintre ele încă nedescoperite. 
 
Sonificarea, procesul prin care un set de date de orice natură poate fi transformat în elemente acustice pentru a fi perceput auditiv, ne ajută să vedem cum „sună” fiecare exoplanetă în parte, aşa că NASA l-a folosit pentru a putea cunoaşte mai bine exoplanetele.
 
Aşadar, NASA a postat zilele trecute un video cu sonificarea celor 5.005 exoplanete confirmate, dar pe ritm de muzică.  Pe măsură ce fiecare exoplanetă este descoperită, un cerc apare pentru a marca poziţia sa pe cer. Mărimea cercului indică, mare, mărimea relativă a orbitei planetei, iar culoarea arată metoda folosită pentru descoperirea acesteia: roz pentru viteza radială (viteza radială spectroscopică), mov pentru tranzit planetar, verde pentru microlensare gravitaţională (cât de tare străluceşte). 
 
Muzica este compusă din note muzicale, una pentru fiecare planetă în parte. Tonul fiecărei note în parte arată perioada relativă de orbitare a corpului ceresc. Planetele cărora le trebuie mai mult timp să orbiteze în jurul stelelor lor au note joase, grave, în timp ce planetele care au viteza de orbitare mai rapidă pot fi auzite ca note înalte. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici