5.000 de planete au fost descoperite în afara sistemului nostru solar

Până în prezent au fost descoperite 5.000 de planete gazoase şi terestre.

569 afișări
Imaginea articolului 5.000 de planete au fost descoperite în afara sistemului nostru solar

5000 de planete din preajma sistemului nostru solar ar putea fi locuibile

În prezent, există peste 5000 de planete confirmate,  dincolo de sistemul nostru solar , potrivit NASA.

Stuff   informează că agenţia spaţială a adăugat încă 65 de exoplanete în arhiva sa în această săptămână. Exoplanetele sunt planete care se află în afara sistemului nostru solar şi care orbitează în jurul altor stele.

Arhiva înregistrează descoperiri de exoplanete care apar în lucrări ştiinţifice revizuite de colegi şi care au fost confirmate folosind mai multe metode de detectare sau prin tehnici analitice, a explicat NASA .

„Fiecare planetă este o lume nouă, o planetă nou-nouţă. Sunt entuziasmat de fiecare pentru că nu ştim nimic despre ele.  Printre cele 5.000 de planete găsite până în prezent se numără giganţi gazoşi mult mai mari decât Jupiter. Supranumiti <<Jupiteri fierbinţi>>, aceşti giganţi gazosi orbitează atât de aproape de stelele lor încât temperaturile acestora cresc la câteva mii de grade Celsius", a declarat cercetătorul de la NASA Jessie Christiansen 

Alte tipuri de exoplanete includ „super-Pământuri”, care sunt posibile lumi stâncoase mai mari decât planeta  noastră, fiind denumite „mini-Neptunuri”, care sunt versiuni mai mici ale Neptunului sistemului nostru sau de dimensiunea planetei noastre.. 

Dintre exoplanetele confirmate până în prezent, 35% sunt asemănătoare planetei gazoase albastre aidoma lui Neptun, 31% sunt super-Pământuri, 30% sunt giganţi gazoşi şi doar 4% sunt planete terestre sau stâncoase precum Pământul sau Marte.

Căutarea de exoplanete a durat trei decenii. 

Există telescoape în spaţiu, pe sol şi chiar în aer care sunt folosite pentru a vâna exoplanete. Telescopul spaţial James Webb , lansat recent, este capabil să capteze lumina din atmosfera exoplanetelor şi să citească ce compuşi chimici sunt prezenţi pentru a identifica forme de viaţă. 

„După părerea mea, este inevitabil să găsim un fel de viaţă undeva – cel mai probabil forme primitive de viaţă ”, a declarat astronomul polonez Aleksander Wolszczan.

"Legătura strânsă dintre chimia vieţii de pe Pământ şi chimia găsită în univers, precum şi detectarea moleculelor organice larg răspândite, sugerează că detectarea vieţii în sine este doar o chestiune de timp", a mai declarat astronomul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici