Video Cutremurul puternic din Marea Egee. Bilanţ în creştere în Turcia: Numărul deceselor a ajuns la 27, iar răniţii sunt peste 800. Oameni prinşi sub dărâmături în Izmir/ Doi copii au murit în insula Samos din Grecia LIVE TEXT

  • Un cutremur puternic de suprafaţă, cu magnitudinea revizuită de 6,7 pe scara Richter, a lovit coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula Samos, din Grecia.
  • Numărul persoanelor decedate a crescut la 27. Cel puţin 20 de clădiri din Izmir au fost distruse, au spus autorităţile.
  • Grecia: 2 copii au murit în insula greacă Samos, în timpul cutremurului care a zguduit regiunea Mării Egee. Alte 8 persoane au fost rănite în localitatea Karlovasi, din insula Samos.
  • Oraşul Izmir de pe coasta Turciei şi insula Samos din Grecia au fost regiunile cele mai afectate de cutremur. Apa mării Egee a ajuns pe străzile oraşului Izmir şi în oraşul Vathy din Insula grecească Samos.
  • Cutremurul de suprafaţă s-a produs la o adâncime de 16,54 km. Seismul a avut loc la o distanţă de 17 km de coasta Izmirului şi a fost resimţit în Atena şi Istanbul.
16912 afișări

UPDATE 11:00

Numărul persoanelor decedate a crescut la 27. Cel puţin 20 de clădiri din Izmir au fost distruse, au spus autorităţile. Oficialii au declarat că 25 de persoane au fost ucise în zonele de coastă din vestul Turciei, în timp ce doi adolescenţi - un băiat şi o fată - au murit pe insula greacă Samos după ce un zid s-a prăbuşit pe ei.

Imaginile şi videoclipurile televizate au arătat o muncă delicată pentru salvarea oamenilor de sub dărâmături. Operaţiunile de căutare şi salvare au fost finalizate în opt clădiri şi sunt în curs în alte nouă locaţii, au spus oficialii.

UPDATE 03:50: Numărul oficial al deceselor a ajuns la 24, în timp ce 84 persoane au fost rănite

UPDATE 02:20: Ministrul sănătăţii turc a anunţat că până acum sunt 21 de decese. De asemenea, 435 de persoane primesc în continuare tratament. 25 dintre ei sunt la terapie intensivă şi 9 în operaţie. Un număr de 364 de persoane au primit îngrijiri medicale şi au fost externate.

UPDATE 00.30: Potrivit primelor informaţii primite de la SAKOM, un total de 20 de cetăţeni şi-au pierdut viaţa, unul dintre ei în urma înecului. Un total de 786 de cetăţeni au fost răniţi, 725 în Izmir, 5 în Manisa, 2 în Balıkesir şi 54 în Aydın.

Activităţile de căutare şi salvare au fost finalizate în patru clădiri din 17 clădiri din İzmir şi continuă în 13 clădiri.

La activităţile de salvare participă 3.826 de membrii ai serviciilor de intervenţie, 20 de câini de căutare şi salvare şi 450 de vehicule.

UPDATE 00:15: O parte a oraşului Izmir a fost inundată. Unele străzi au fost acoperite de ape în districtul Seferihisar ca urmare a creşterii nivelului mării din cauza cutremurului.

O persoană şi-a pierdut viaţa înecată.

UPDATE 23.00 Bilanţul seismului a urcat în Turcia la 17 morţi şi 709 răniţi

UPDATE 21.30 Bilanţul seismului produs în Turcia şi Grecia a ajuns la 14 morţi (12 în Turcia şi 2 în Grecia) şi 607 de răniţi (Izmir, Turcia). Potrivit autorităţilor, după cutremurul care a avut loc la Izmir, au existat 170 de replici, dintre care 21 au avut o magnitudine de peste 4. 

Urmăreşte LIVE operaţiunile de salvare care continuă şi noaptea pentru a dezgropa oamenii prinşi sub dărâmături (Sursa FOTO: Profimedia)

 

 

UPDATE 18.40: Bilanţ în creştere în Turcia, Izmir: Cel puţin 12 morţi şi 419 de răniţi în urma cutremurului (faţă de bilanţul anterior de 6 morţi şi 312 răniţi). 

Echipele de salvare continuă căutările pentru scoaterea persoanelor rămase blocate sub dărâmături în oraşul turc Izmir. Până în acest moment, au fost salvate 70 de persoane.

Imaginile groazei după cutremur, în Izmir, Turcia: Un ministru turc vorbeşte cu o persoană prinsă sub dărâmături

 

UPDATE Agenţia Anadolu relatează că 2 copii au murit în insula greacă Samos, în timpul cutremurului care a zguduit regiunea Mării Egee.

Doi copii în vârstă de 17 şi 15 ani, conform primelor informaţii de la Protecţia Civilă, au fost scoşi morţi, din ruinele din oraşul Vathi din Samos.

Mai exact, potrivit primelor informaţii de la Protecţia Civilă, copiii traversau un drum îngust şi au fost zdrobiţi de un zid care s-a prăbuşit. 

Imagini din timpul cutremurului

 

 

 

UPDATE Autorităţile din Turcia au raportat că numărul celor care şi-au pierdut viaţa în cutremurul din Izmir a crescut la 6, iar numărul de răniţi la 202, relatează CNN Turk70 de persoane au fost salvate dintre dărâmături în oraşul Izmir, a precizat primarul oraşului Izmir, Soyer.

 

UPDATE Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, l-a sunat pe omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, exprimându-şi solidaritatea. „Ambii miniştri au subliniat că sunt pregătiţi să se ajute reciproc în caz de nevoie", a declarat ministerul turc de externe.

„Ar putea exista replici ale cutremurului, cu magnitudini de până la 5,8 grade şi un cutremur puternic ar putea doborî clădirile deja avariate”, a declarat Doğan Kalafat, directorul Observatorului Kandilli.

 

UPDATE 16.15. O femeie a fost salvată dintre dărâmături în Izmir, Turcia. Imaginile au fost postate, în urmă cu câteva momente, pe Twitter. Bilanţ actualizat: 152 de răniţi

 

 

UPDATE 16.10 Turcia: Cel puţin patru morţi şi 120 de răniţi în urma cutremurului

Cel puţin patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite în oraşul turc Izmir, în urma cutremurului produs în Marea Egee, conform bilanţului preliminar anunţat de autorităţi.

"Potrivit datelor preliminare, patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite", a transmis Departamentul turc pentru Situaţii de Urgenţă, conform cotidianului Hurriyet.

"Suntem alături cu toate mijloacele de cetăţenii afectaţi de acest cutremur. Am luat imediat măsuri de asistenţă", a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Mai multe clădiri s-au prăbuşit în oraşul turc Izmir în urma cutremurului puternic produs vineri în Marea Egee, resimţit în Turcia şi Grecia.

Un cutremur de suprafaţă 7,0 grade a avut loc vineri în Marea Egee, în apropierea Insulei Samos (Grecia), conform Institutului american de Geofizică (USGS). Seismul a avut loc la adâncimea de doar 10 kilometri. Potrivit autorităţilor din Grecia şi Turcia, cutremurul a avut magnitudinea de 6,7 grade.

 

Publicată de Rudaw Türkçe pe Vineri, 30 octombrie 2020

 

UPDATE 16:00 

 Peste 20 de clădiri s-au prăbuşit în Izmir (Turcia) în timpul cutremurului, a anunţat ministrul de interne din Turcia. "Unii dintre concetăţenii noştri sunt blocaţi în dărâmături", a spus ministrul turc al mediului, Murat Kurum.

În primele imagini difuzate pe reţelele de socializare, imediat după cutremur, se observă oameni care caută printre dărâmăturile clădirilor prăbuşite.

Martorii au spus că oamenii din oraş s-au revărsat pe străzi când a avut loc cutremurul.

Epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 17 km (11 mile) de coasta provinciei Izmir, la o adâncime de 16 km, a anunţat AFAD - agenţia Turciei pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă

Cutremurul a fost resimţit în insulele greceşti din est şi chiar în capitala greacă, Atena. Presa greacă a relatat că locuitorii din Insula Samos şi din alte insule au fugit din case, în timp ce au fost raportate unele căderi de tencuială. În Grecia şi Turcia nu au existat rapoarte despre răniri. Ambele ţări au raportat replici.

Locuitorii din Samos, o insulă cu o populaţie de aproximativ 45.000 de locuitori, au fost îndemnaţi să stea departe de zonele de coastă, a declarat Eftyhmios Lekkas, şeful organizaţiei greceşti pentru planificare anti-seismică, pentru Skai TV din Grecia.

„A fost un cutremur foarte mare, este dificil să ai unul mai mare”, a spus Lekkas.

 

Imagini din oraşul turc Izmir (Sursa: Profimedia) 

 

 

 

 

Un cutremur puternic a lovit coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula Samos, din Grecia.

Cutremurul s-a produs la aproximativ 17 km de coasta Izmirului şi a fost resimţit şi în Atena şi Istanbul, transmite BBC.

Momentan nu au fost raportate victime, însă mai multe clădiri s-au prăbuşit.

În urmă cu 21 de ani, mai mulţi oameni au murit în urma cutremurului puternic care a lovit  coasta Izmirului, în 1999.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici