Tătaru, la 5 ani după Colectiv: Avem tot 23 de paturi pentru aceşti pacienţi

  • După 5 ani de la tragedia din Colectiv, lucrurile pentru tratarea marilor arşi s-au schimbat, dar mult prea lent, afirmă ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării”.
  • Ministrul Sănătăţii subliniază că „încă suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea în ţară”.
  • El estimează că peste 6 luni toate cele trei licitaţii de construcţie vor fi începute.
518 afișări
Imaginea articolului Tătaru, la 5 ani după Colectiv: Avem tot 23 de paturi pentru aceşti pacienţi

Tătaru, la 5 ani după Colectiv: Avem tot 23 de paturi pentru aceşti pacienţi

„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această data gândul nostru se îndreaptă la tinerii care şi-au pierdut viaţa în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar şi către cei care au supravieţuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea <marelui ars> în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislaţia pentru reducerea şi optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară şi au fost trimişi la specializare medici şi cadre medicale în clinici din afara ţării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secţii din spitalele din ţară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, transmite Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii subliniază că „încă suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea <marelui ars> în ţară”.

„Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării atunci când capacitatea de tratare este depăşită. Încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte, transparent, infecţiile nosocomiale din unităţile sanitare şi încă ne lipseşte o bancă dedicată pentru ţesuturi şi piele. Anul acesta trebuia să înceapă construcţia celor 3 noi centre multifuncţionale de mari arşi, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate. Am reuşit ca, pentru Centrul de mari arşi de la Timişoara, care este şi cel mai avansat proiect, să obţinem în data de 18 august 2020 autorizaţia de construcţie şi suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitaţie pentru execuţia clădirii. Licitaţia va fi lansată în luna noiembrie”, adaugă Tătaru.

El estimează că peste 6 luni toate cele trei licitaţii de construcţie vor fi începute.

„Cele trei noi centre multifuncţionale de mari arşi care se vor construi la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu) şi vor include pe lângă secţiile de mari arşi şi secţii ATI, blocuri operatorii şi UPU sau conexiune cu UPU existent. Este vorba despre o investiţie de peste 192 milioane de euro în urma căreia vor funcţiona 188 de paturi pentru pacienţi cu arsuri grave, 56 săli de operaţie şi mai multe facilităţi la standarde actuale. Sunt ministru al Sănătăţii de 8 luni, iar mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol, dar consider că am rămas datori societăţii şi tinerilor de la Colectiv cu urgentarea măsurilor pentru tratarea optimă a pacienţilor cu arsuri grave în România. Este nevoie stringenta si de o regândire şi restructurare a întregului sistem sanitar românesc pentru beneficiul pacienţilor noştri, dar şi pentru profesioniştii din domeniu. Salut iniţiativa, la care a contribuit şi Ministerul Sănătăţii, în urma căreia supravieţuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieţii”, conchide ministrul Sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici