„Am spus că, în acest moment, problemele deficitului bugetar trebuie abordate cu foarte multă seriozitate și trebuie să găsim soluții echilibrate, fiindcă prima provocare este să aducem în acest an venituri în plus aproape 30 de miliarde, dacă vrem să ajungem la un deficit de 7%, dar acest lucru nu se poate face nici prin creșterea impozitelor sau taxelor, nici prin tăierea chertuielor. Doar mergând într-o direcție sau într-o altă direcție ar însemna un dezechilibru bugetar, un dezechilibru care ar însemna și tensiuni în societate”, a afirmat Kelemen.
Potrivit acestuia, este nevoie de o abordare echilibrată „și trebuie să găsim acele măsuri prin care, pe termen mediu, pe termen lung, se poate arăta societății că orice sacrificiu privind reducerea deficitului bugetar aduce, pe termen mediu și pe termen lung, bunăstare și o speranță pentru fiecare om, pentru fiecare familie”.
Kelemen spune că urmează „discuții aplicate” cu specialiștii formațiunilor politice, probabil începând de joi, unde se vor discuta toate aspectele, inclusiv cele legate de taxe și impozite și reducerea chertuielilor în aparatul administrativ bugetar, mai ales în administrația centrală, „dar nu vom putea ocoli nici celelalte aspecte legate de cheltuiele exagerate sau, de foarte multe ori, insuficient argumentate. Trebuie să fim conștienți că reducerea investițiilor nu este o soluție”.