O BOALĂ ascunsă societăţii din cauza prejudecăţilor. Aproximativ 100.000 de români nu îşi declară această afecţiune de teamă că vor fi respinşi

Din cei aproximativ 300.000 de bolnavi de epilepsie, din România, 100.000 preferă să îşi achiziţioneze singuri tratamentul, fără să apeleze la CNAS, dorind să îşi ascundă afecţiunea din cauza intoleranţei societăţii, a declarat coordonatorul subprogramului naţional pentru tratamentul epilepsiei.

11447 afișări
Imaginea articolului O BOALĂ ascunsă societăţii din cauza prejudecăţilor. Aproximativ 100.000 de români nu îşi declară această afecţiune de teamă că vor fi respinşi

O BOALĂ ascunsă societăţii din cauza prejudecătilor. Aproximativ 100.000 de români nu îşi declară afecţiunea de teamă că vor fi respinşi

"Avem, în România, peste 300.000 de pacienţi cu epilepsie şi ştim sigur că 200.000 primesc tratament rambursat prin casa de asigurări. Mai ştim că sunt poate 100.000 de pacienţi care îşi cumpără tratamentul pentru că îşi ascund boala, în principal din cauza intoleranţei faţă de această categorie de bolnavi. Boala are multiple cauze. De cele mai multe ori încep foarte devreme în timpul vieţii. Apoi de cele mai multe ori durează întreaga viaţă această afecţiune", a explicat dr. Ioana Mîndruţă, coordonatorul subprogramului naţional pentru tratamentul epilepsiei farmaco-rezistente.

Aceasta a precizat că despre pacienţii care îşi ascund această afecţiune au foarte puţine informaţii pentru că mulţi reuşesc să îşi controleze singuri boala.

"Majoritatea pacienţilor îşi controlează boala cu medicaţie şi despre aceştia, de cele mai multe ori, ştim foarte puţine lucruri pentru că nu au niciodată crize în public, pentru că îşi controlează boala, pentru că sunt în general integraţi social. Cei care nu o pot controla, pentru că boala este rezistentă la tratament, au o problemă uriaşă în a-şi desfăşura viaţa, în a fi trataţi la fel ca noi toţi ceilalţi. Acest procent este în jur de 30%", a subliniat Mîndruţă.

Ministrul Sănătăţii a explicat că după rectificarea bugetară, se va putea suplimenta financiar programul naţional pentru tratamentul epilepsiei.

"Voi face tot ce îmi stă în putinţă să rezolvăm cât mai multe dintre problemele pe care ei (bolnavii de epilepsie - n.r.) le au, să pot fi un real sprijin asociaţiilor astfel încât aceşti copii, adulţi să nu mai fie stigmatizaţi şi discriminaţi. (...) Avem oameni care suferă lângă noi, care au nevoie de mult mai mult decât de medicamentaţie. Am luat câteva măsuri. Din păcate, financiar vom putea suplimenta doar după rectificare", a menţionat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici