Oamenii expuși la niveluri mai ridicate de poluare a aerului par să fie mai predispuși la dezvoltarea unui tip de tumoră cerebrală care nu provoacă de obicei cancer, dar poate duce la alte probleme de sănătate, potrivit unui nou studiu.
Meningioamele sunt cel mai frecvent tip de tumoră cerebrală primară și cresc suficient de lent încât poate dura ani de zile până când sunt detectate. Ele își au originea în membranele care înconjoară creierul și măduva spinării.
Doar rareori sunt canceroase, dar meningioamele pot provoca alte dizabilități prin afectarea țesutului cerebral, a nervilor sau a vaselor din apropiere.
Pentru studiu, cercetătorii au urmărit aproape patru milioane de adulți din Danemarca pe o perioadă de 21 de ani. Aproximativ 16.600 de persoane au dezvoltat tumori ale sistemului nervos central, dintre care aproximativ 4.600 au dezvoltat meningiom.
Cercetătorii au estimat apoi nivelurile de expunere la diferite tipuri de poluare atmosferică, de exemplu emisiile din trafic și poluarea cu motorină, pe o perioadă de zece ani, potrivit Euronews.
Analiza a constatat că persoanele cu o expunere mai mare la poluarea atmosferică prezentau un risc mai mare de meningiom, dar nu a existat o legătură puternică între poluarea atmosferică și tumorile cerebrale mai agresive, cum ar fi gliomele.
Cele mai mari riscuri proveneau de la particule ultrafine din gaze de eșapament, fum și emisii.
Studiul nu dovedește că poluarea aerului cauzează meningiom, ci doar că există o legătură între cele două.
Dar se adaugă la dovezile tot mai numeroase că poluarea aerului este dăunătoare pentru sănătatea oamenilor. Alte cercetări au arătat că particulele ultrafine pot traversa bariera hematoencefalică și pot dăuna țesutului cerebral.
„Deși cercetările privind efectele particulelor ultrafine asupra sănătății sunt încă în fază incipientă, aceste descoperiri indică o posibilă legătură între expunerea la particule ultrafine provenite din trafic și dezvoltarea meningiomului”, a declarat într-un comunicat Ulla Hvidtfeldt, una dintre autorii studiului și cercetător principal la Institutul Danez de Cancer.
Acesta arată că „poluarea aerului poate afecta creierul, nu doar inima și plămânii”, a adăugat Hvidtfeldt.
Studiul a fost publicat în Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.
Descoperirile aduc, de asemenea, o nouă perspectivă asupra meningioamelor, având în vedere că oamenii de știință nu știu exact ce le provoacă. Alte riscuri includ radiațiile, în special în copilărie, și o afecțiune genetică numită neurofibromatoză de tip 2.
Studiul are unele limitări, în special faptul că cercetătorii au estimat expunerea oamenilor la poluarea aerului pe baza calității aerului exterior din cartierele lor. Acesta nu a inclus posibila expunere la aerul poluat la locul de muncă și nici nu a luat în considerare timpul petrecut în interior.
„Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate, dar dacă curățarea aerului nostru poate contribui la reducerea riscului de tumori cerebrale, acest lucru ar putea avea un impact real asupra sănătății publice”, a declarat Hvidtfeldt.