Verificările au vizat societăți comerciale care oferă servicii directe populației, fiind identificate 10 firme – cinci în București, una în Teleorman și patru în Timiș – care au înregistrat nereguli semnificative privind declararea impozitelor, contribuțiilor sociale și TVA.
Unul dintre cele mai grave cazuri este cel al unei societăți care, în doar șase luni de activitate, a cauzat un prejudiciu de peste 17,5 milioane lei. Firma a declarat doar șase contracte de muncă, deși a implicat, în realitate, 1.027 de persoane fizice în activitate. De asemenea, nu a depus declarațiile fiscale pentru perioada ianuarie–iulie 2024 și nu a declarat TVA-ul aferent serviciilor prestate.
DGAF a reamintit că, pentru a eficientiza controalele în acest domeniu, a fost introdus formularul 397, care permite accesul rapid la datele fiscale ale firmelor ce oferă servicii de transport alternativ prin platforme digitale. În cazul identificării unor riscuri fiscale, autoritățile pot declanșa controale operative pentru stabilirea obligațiilor fiscale și recuperarea sumelor datorate bugetului de stat.