AI te ajută să înţelegi cum se formează amintirile

AI te ajută să înţelegi cum se formează amintirile. Amintirile se formează prin două structuri corticale: hipocampul şi neocortexul. Cercetătorii au folosit GenAI pentru a reda procesul de codificare a celor două structuri.

301 afișări
Imaginea articolului AI te ajută să înţelegi cum se formează amintirile

AI te ajută să înţelegi cum se formează amintirile

Inteligenţa artificială generativă te ajută să înţelegi modul în care se formează amintirile sau în care reuşim să ne imaginăm lucruri care se vor întâmpla în viitor.

Gândiţi-vă la prima zi de şcoală. Sau la prima zi de muncă. În mai puţin de o secundă, imediat cum a receptat informaţia, creierul îşi activează imagini, sunete şi chiar mirosuri care îi amintesc de acel eveniment. Concret, este vorba de munca pe care o fac două părţi ale creierului: hipocampul şi neocortexul.

Studiul apărut în publicaţia Nature Human Behavior, potrivit Aleph News, şi a aplicat un model de inteligenţa artificială cunoscut sub numele de reţea neuronală generativă. Cercetătorii au prezentat programului A.I. 10 mii de imagini cu diverse scene.

Ce au descoperit? Mai întâi, hipocampul codifica instant fiecare scenă, iar apoi le relua pentru a antrena sistemul neocortexului. Ulterior, reţeaua reproducea imaginile pe baza detaliilor pe care le-a remarcat şi astfel puteau fi retrăite, în doar câteva secunde, experienţe complete din trecut.

La fel se întâmplă şi cu evenimentele pe care ni le imaginăm, care includ repere fixate în situaţii anterioare. Sigur, mintea umană rămâne o enigmă, însă cu siguranţă putem progresa în înţelegerea acestora dacă apelăm la inteligenţa artificială.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici