În viitor, în sala de judecată, acuzarea ar putea veni de la un calculator. Cercetătorii din China au creat un "procuror cu inteligenţă artificială" ce poate formula singur acuzaţii

Cercetătorii din China spun că au realizat o premieră mondială prin dezvoltarea unei tehnologii care poate acuza oamenii de infracţiuni cu ajutorul inteligenţei artificiale.

3471 afișări
Imaginea articolului În viitor, în sala de judecată, acuzarea ar putea veni de la un calculator. Cercetătorii din China au creat un "procuror cu inteligenţă artificială" ce poate formula singur acuzaţii

În viitor în sala de judecată acuzare ar putea veni de la un calculator. Cercetătorii din China au dezvoltat un "procuror cu inteligenţă artificială" ce poate formula sigur acuzaţii

Potrivit cercetătorilor, "procurorul" cu inteligenţă artificială poate formula o acuzaţie cu o precizie de peste 97% pe baza unei descrieri verbale a cazului, relatează SCMP.
 
Maşina a fost construită şi testată de Procuratura din Shanghai Pudong, cel mai mare şi mai aglomerat birou de procuratură districtual din ţară.
 
Tehnologia ar putea reduce volumul zilnic de muncă al procurorilor, permiţându-le să se concentreze pe sarcini mai dificile, potrivit profesorului Shi Yong, care este cercetătorul principal al proiectului.
 
"Sistemul poate înlocui într-o anumită măsură procurorii în procesul de luare a deciziilor", au declarat Shi şi colegii săi într-un articol publicat luna aceasta.
 
Procurorii din China au fost primii care au adoptat aceste tehnologiile cu inteligenţă artificială în 2016. Mulţi dintre ei folosesc acum un instrument de IA cunoscut sub numele de System 206.
 
Instrumentul poate evalua puterea probelor, condiţiile pentru o arestare şi cât de periculos este considerat un suspect pentru public.
 
Dar toate instrumentele de inteligenţă artificială existente au un rol limitat, deoarece "nu participă la procesul decizional de depunere a acuzaţiilor şi de sugerare a sentinţelor", au declarat Shi şi colegii săi.
 
Luarea unor astfel de decizii ar necesita ca o maşinărie să identifice şi să elimine orice conţinut al unui dosar care nu este relevant pentru o infracţiune, fără a elimina informaţiile utile. Maşinăria ar trebui, de asemenea, să convertească limbajul uman complex şi în continuă schimbare într-un format matematic sau geometric standard pe care un computer să îl poată înţelege. Companiile de internet din China au dezvoltat instrumente puternice de procesare a limbajului, dar funcţionarea acestora necesită adesea calculatoare mari la care procurorii nu au acces.
 
Procurorul cu inteligenţă artificială dezvoltat de echipa lui Shi ar putea funcţiona pe un computer de birou. Pentru fiecare suspect, acesta ar formula o acuzaţie pe baza a 1.000 de "trăsături" obţinute din textul de descriere a cazului generat de oameni. Sistemul 206 ar evalua apoi probele.
 
Maşina a fost "antrenată" folosind peste 17.000 de cazuri din 2015 până în 2020. Până în prezent, poate identifica şi formula acuzaţii pentru cele mai frecvente opt infracţiuni din Shanghai.
 
Acestea sunt frauda cu carduri de credit, jocuri de noroc ilegale, conducerea periculoasă, rănirea intenţionată, obstrucţionarea îndatoririlor oficiale, furtul, frauda şi "provocarea de certuri şi de probleme" - o acuzaţie atotcuprinzătoare folosită adesea pentru a înăbuşi disidenţa.
 
Shi şi colegii săi au declarat că procurorul AI va deveni în curând mai puternic cu ajutorul actualizărilor. Acesta va fi capabil să recunoască infracţiuni mai puţin comune şi să depună mai multe acuzaţii împotriva unui singur suspect.
 
Un procuror din oraşul Guangzhou, din sudul ţării, a declarat pentru SCMP că are unele îngrijorări cu privire la utilizarea inteligenţei artificiale în depunerea de acuzaţii.
 
"Precizia de 97% poate fi ridicată din punct de vedere tehnologic, dar va exista întotdeauna o şansă de greşeală. Cine îşi va asuma responsabilitatea atunci când se va întâmpla? Procurorul, maşina sau proiectantul algoritmului?, a declarat procurorul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici