Inovaţie de la Google. Un instrument de inteligenţă artificială oferă prognoze meteo mai precise decât sistemele standard

DeepMind de la Google a dezvoltat un instrument de inteligenţă artificială care foloseşte zeci de ani de date ale condiţiilor meteorologice pentru a produce prognoze precise pe 10 zile în mai puţin de un minut.

1973 afișări
Imaginea articolului Inovaţie de la Google. Un instrument de inteligenţă artificială oferă prognoze meteo mai precise decât sistemele standard

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

GraphCast a surclasat modelul de prognoză standard al Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu în aproximativ 90% din parametrii testaţi, potrivit unui studiu, publicat marţi în revista Science.

De asemenea, modelul a avut performanţe bune şi în ceea ce priveşte predicţia celor mai severe fenomene meteorologice, se arată în studiu, potrivit Bloomberg News.

Schimbările climatice au făcut ca evenimentele meteorologice să fie mai imprevizibile şi potenţial devastatoare. DeepMind a declarat că sistemul său este capabil să "prezică evenimente meteorologice extreme mai departe în viitor decât era posibil anterior", inclusiv să urmărească traiectoria ciclonilor şi să anticipeze temperaturile severe. Modelul de inteligenţă artificială se bazează pe zeci de ani de date meteorologice şi pe condiţiile meteorologice actuale pentru a identifica modele.

"GraphCast face un pas înainte semnificativ în ceea ce priveşte AI pentru predicţia meteo, oferind previziuni mai precise şi mai eficiente şi deschizând căi pentru a sprijini procesul de luare a deciziilor esenţiale pentru nevoile industriilor şi societăţilor noastre", a scris marţi Rémi Lam, cercetător ştiinţific la DeepMind, într-o postare pe blog.

În studiu, echipa DeepMind a declarat că instrumentul său nu ar trebui privit ca un înlocuitor al modelelor de prognoză convenţionale, ci mai degrabă ca o dovadă că sistemele de predicţie meteo bazate pe inteligenţă artificială au "potenţialul de a completa şi îmbunătăţi cele mai bune metode actuale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici